אלכוהול ושיט: שילוב מסוכן!
מאת: גיורא קדר
סירת המנוע התקרבה למזח במהירות מירבית תוך ביצוע שיט מזגזג. למזלו של המשיט, האנשים הבודדים אשר עמדו על המזח הבחינו בשייט יוצא הדופן וברחו על נפשם. הסירה נחבטה במזח בכוח, המשיט נפצע ופונה לבית חולים. באורח נס לא נפגע איש הצוות שהיה אתו.
בבדיקה בבית החולים הסתבר שרמת האלכוהול בדמו של המשיט הייתה פי שלוש מהמותר על פי חוקי התעבורה. שוטרי השיטור הימי רשמו את הנתון בדו"ח. התיק נסגר. למרבה האירוניה במדינת ישראל אין חוק האוסר השטת כלי שיט תחת השפעת אלכוהול. כשאתם שיכורים אסור לכם לנהוג ברכב מנועי. החוק לא אוסר למשיט שיכור לצאת עם תריסר נוסעים להפלגת לילה בים סוער או לזגזג בשבת בבוקר במהירות של 35 קשר בכינרת הצפופה.
אירועים כמו האירוע המתואר אינם נחלתו של השיט הישראלי בלבד, זו היא בעיה עולמית. בפרלמנט הבריטי לדוגמה, מקדמים הצעת חוק הקובעת איסור השטת כלי שיט קטנים תחת השפעת אלכוהול. חוק כזה כבר חוקק לפני זמן רב בצי הסוחר הבריטי. בחקיקה זאת, רוצים יוזמי החקיקה, להשוות את הדרישות בנושא מידת האלכוהול המותרת בדם של משיט יאכטה או סירת מנוע, למידה המותרת לקצין ימי הנמצא בתפקיד בצי הסוחר. האמנה הבינלאומית לבטיחות החיים בים עליה חתומה בנוסף לבריטניה גם מדינת ישראל, אוסרת שתיית אלכוהול בצי הסוחר 4 שעות לפני כניסה למשמרת, בנוסף לקביעת רמת אלכוהול נמוכה בעת נוכחות באנייה.
על פי הצעת החוק הבריטית רמת האלכוהול המרבית אשר תותר לא תעלה על 35 מיקרוגרם בכל 100 מיליליטר של אויר הננשף אל מתקן הבדיקה. חוקי התעבורה הנהוגים בישראל מחמירים יותר בנושא זה. הרף העליון המותר הוא 29 מיקרוגרם בכל 100 מיליליטר או 290 מיליגרם בכול ליטר אויר. יוזמת החקיקה הבריטית נתקלה בעבר הקרוב בהתנגדות חריפה של התאחדות השיט המלכותית הידוע בראשי התיבות RYA, זהו גוף בעל השפעה גדולה בבריטניה. התנגדותו נבעה בעיקר מהתנגדות עקרונית לכל יוזמת חקיקה אשר תגביל את השייט הבריטי. בבריטניה אין צורך בתעודת משיט גם להשטה בינלאומית של יאכטה מנועית עד אורך של 20 מטר, המונעת במנועים של אלפי כוח סוס. עד כה הצליחה ההתאחדות למנוע חקיקה בנושא למרות הלחצים על בריטניה מצד מדינות אירופה ולחצים רבים מבית. הסיבה ללחצים היא כמובן תאונות ואבדן חיי אדם הנובעים מהשטה לא מיומנת.
ארבעים וחמישה הרוגים אשר נהרגו בשנים האחרונות כתוצאה מתאונות שיט אשר נגרמו בוודאות בשל משיטים שיכורים היטו כנראה את הכף.
אבדות אלו בצד הידיעה הלא משמחת כי בשנת 2017 בריטניה הינה המובילה בעולם המערבי בצריכת אלכוהול שנתית לנפש (רוסיה, קרואטיה ואסטוניה מקדימות אותה), הביאה כנראה את התאחדות להסיר את התנגדותה. מזכיר ההתאחדות סטיוארט קראטרס אמר בהומור בריטי אופייני בעת ההודעה על הסרת ההתנגדות לחוק המוצע: "אני ממליץ לשייטים לא לערב שיט עם אלכוהול". רוב הנמלים בבריטניה כבר הוסיפו לתקנות שלהם איסור שיט תחת השפעת אלכוהול, אך הרשויות מתקשות לאכוף את התקנות. החוק החדש בנושא אמור לתת לגורמי האכיפה הימית אמצעי אכיפה משמעותיים.
היכן עומדת החקיקה בישראל?
בישראל קימת חקיקה בנושא. החקיקה נועדה לתפעול צוות באניית סוחר. סעיף 118 בחוק הספנות(ימאים) 1973 אוסר השטה תחת השפעת אלכוהול וסמים, אלא שסעיף זה מגדיר עבירה כזאת כעבירה משמעתית והעונש בגינה הוא עונש משמעתי. החוק אינו ישים לגבי כלי שיט קטנים.
מצב החקיקה החדש בישראל דומה לבריטניה. תאונות רבות ונפגעים הניעו את רשות הספנות והנמלים (רספ"ן) ליזום חקיקה אשר תאפשר למשטרת ישראל אכיפת שיט נטול אלכוהול וסמים. כדי לאפשר אכיפה יעילה הוחלט במשרד התחבורה לתקן את החוק ולא להסתפק בתקנה ספציפית בנושא במסגרת תקנות הנמלים. משמעות החלטה זאת היא התמשכות משמעותית של תהליכי החקיקה. להערכת משפטנים החוק יכנס לתוקפו בעוד שנה לפחות. להוספת תקנה נדרש זמן קצר בהרבה מאשר לתיקון חוק. ועדת כנסת – במקרה זה ועדת הכלכלה מוסמכת להוסיף או לשנות תקנה. שינוי חוק עובר דרך ועדת הכנסת ולאחר מכן עובר להצבעה במליאה.
החוק החדש כבר נכתב והועבר להתייחסות משרדי הממשלה הנוגעים בדבר ובקרוב יועבר לכנסת. החוק מבחין בין כלי שיט קטנים כמו יאכטות (ספינות בלשון החוק) וסירות מנוע מהירות לאופנוע ים. בסירות מנוע ויאכטות פרטיות חייב המשיט ואיש הצוות הנוסף להיות נקיים מאלכוהול וסמים. באופנוע ים חובה זאת חלה על כל המפליגים. החוק המוצע מסמיך את משטרת ישראל לבצע בדיקות "ינשוף" ובדיקות דם (על ידי בעל מקצוע רפואי) למשיטים וקובע שסירוב לביצוע בדיקה כמוהו כהודאה בהשטה תחת השפעת סמים. העונש המוצע בחוק על השטת כלי שיט קטן או אופנוע-ים תחת השפעת סמים או אלכוהול הוא (תחזיקו חזק) 5 שנות מאסר! אין ספק כי במידה והחוק יתקבל יהיו לו שיניים והוא בהחלט ירתיע שייטים מהפלגה מסוכנת. מאידך, כואב לומר כי התמשכות התהליכים תעלה בוודאות בחיי אדם.
הידעת?
שיט ואלכוהול הם כמעט מילים נרדפות. נהוג היה לומר כי האלכוהול הוא הדלק האמתי של אניות הצי. בצי הבריטי, מאז ימיו של האדמירל נלסון, חילקו לימאים כל יום בצהריים את מנת הרום היומית אשר הכילה כמות לא מבוטלת של אלכוהול. (הרום כונה בצי בריטי בשם "דמו של נלסון") במקרים רבים אי חלוקת המשקה האלכוהולי גרמה למהומות בספינה. ציים רבים בעולם חיקו נוהל זה. הצי הראשון אשר אסר שתיית אלכוהול בעת השטת כלי שיט היה הצי האמריקאי, כבר בשנת 1871. כמאה שנים חלפו עד שהצי הבריטי אימץ מדיניות דומה.