דייג אוהב דגים 6#
אשר וטורי
דיג מיאכטה, גם אם היא קטנטונת, מיושנת ומקורה בסך הכול ביריעת ברזנט צרובה משמש, מתחיל להיות דיג מקצועי. יש בזה עניין של חבר'ה, בעיקר גברים אבל לא רק, שמעוניינים להפגין ביצועים, אווירה, מחויבות, התמדה ואהבה לעניין שבלעדיו אין כלום.
דיג מסירה הוא ספורט מלהיב. עובדה זהו הספורט הימי הנפוץ ביותר בעולם. בספורט זה יש שילוב בין אסטרטגיה (היכן לעגון), טקטיקה (באיזה חכות להשתמש ואיך לעייף את הדג), סבולת (לפעמים זה לקוח שעות), כושר גופני וזריזות (ברור לא?) ויכולת טכנית המאפשרת את הפעלת הציוד באופן המיטבי.
איך לדוג מסירה באופן המיטבי מסביר הדייג הוותיק שלמה בנישתי לאשר וטורי.
דיג מסירה, גם אם היא קטנטונת, מיושנת ומקורה בסך הכול ביריעת ברזנט צרובה משמש, מתחיל להיות דיג מקצועי. יש בזה עניין של חבר'ה, בעיקר גברים, אבל לא רק, שמעוניינים להפגין ביצועים, אווירה, מחויבות, התמדה ואהבה לעניין שבלעדיו אין כלום.
להיות דייג מקצוען, אין פירושו אגב להיות בהכרח דייג מסחרי. אמנם יש רצון לדוג כמה שיותר דגים, רצוי גדולים ומרשימים, אבל גם לדעת לתת "פייר פליי" לדג, לדעת לתת כבוד לים ולא להיכנס לדיכאון כאשר חזרת הביתה ודלי הדגים שלך ממש ריק.
עכשיו משהוברר העניין הבסיסי, אפשר להיכנס לאט לאט לעניינים. איך ומתי וכמה.
נקודות הג'י של הדגים
מה עושה את ההבדל בין דיג מסירה לדיג מהיבשה?
שלמה בנישתי: ההבדל הגדול הוא ביכולת שלך להביא את עצמך עם החכה שלך בדיוק לנקודות הדיג המתאימות ביותר, קרי, ריפים בהם יש מושבות של דגים (ריף: סלע או קבוצת סלעים מאורכת). בסירה בניגוד לדיג מהקרקע, יש מיכשור הסורק את קרקעית הים ועוזר לך לגלות את הסודות החשובים הללו. אז אתה יכול להגיע לנקודה הנכונה, לעגון ולהתחיל לדוג בלי בעיות".
קשה לי להאמין שאתה מבלה את כל הזמן שלך בחיפושים.
שלמה: "ממש לא. נהוג לסמן לעצמך בג'י פי אס את נקודות הציון של ריפים עם כמויות גדולות של דגים, לפי הסוג והעונה שלהם. כך שלא צריך להתברבר יותר מדי. רק להתביית על הנקודות המסומנות במכשיר ולהגיע. למשל, יש לי נקודה משלי לדיג של סרגוסים (קרסים) בכמויות גדולות. זו נקודה סלעית עם מערה תת ימית שאליה אני משליך את החכות ויכול להוציא בכל מכה 3 או 4 דגים. לקח לי זמן למצוא את הנקודה הזו, אבל משמצאתי אני תמיד חוזר אליה".
"יש מקומות לאורך חוף ת"א – נתניה המתאימים מאוד לדיג של חזירי ים (נצרנים) שמופיעים במשקל שנע בין קילו אחד ועד 5 ק"ג. חזיר הים, אגב, דג טעים מאוד כשמטגנים אותו בשמן עמוק ובזכות הקשקשים החזקים שלו הוא אפילו כשר, למרות שמו הבלתי סימפטי. פשוט מקלפים את העור, חותכים ויש לך פילה. יש לו בשר לבן ורך וכבד טעים מאוד. אלה דברים שמגלים במהלך השנים".
מתי עדיף לצאת לדייג, ביום או בלילה?
שלמה: "בניגוד למה שמקובל לחשוב, יש מספיק דגים בים שניתן לדוג אותם גם במהלך היום. לפעמים אתה יכול להגיע לעמדה שמתחתיה מושבה של סרגוסים אותם ניתן לדוג בקלות יחסית גם ביום. פעם הגענו לנקודה כזו עם הסירה, והצלחנו לדוג במהלך היום קרוב ל-200 דגים"!
"ככלל, יש דגים של יום ויש דגים של לילה. אם הגעת לנקודה מסוימת בים כדי לדוג סוג מסוים של דגים, סביר להניח שאם תגיע לאותו מקום בלילה, תמצא שם דגים מסוג שונה. למשל, בלילה תוכל לדוג מוסרים, לוקוסים, פרידות אדומות ורגילות (ורודות) וטרחנים ממשפחת האנטיאסים. אלה דגים שביום לעולם לא תמצא אותם. לעומת זאת כפי שקרה לנו לא אחת, אפשר למצוא סרגוסים שגם הם אגב, טעימים מאוד בשמן עמוק".
"למעשה יש נקודות דיג נפרדות ליום וללילה. יתכן מאוד שבנקודה מסוימת נמצאים דגים של יום ובאחרת דגים של לילה".
תוכל לשתף את הקוראים של "כחול" בחלק מן הנקודות שלך?
שלמה: "בדרך כלל אני נמנע מלגלות את הנקודות שלי , במיוחד לאור העובדה שיש המנצלים את זה כדי לבוא ולדוג שם באופן מסחרי, בעוד שאנחנו מתכוונים לדיג ספורטיבי בלבד. בכל זאת, 'טיפ' אחד אני מוכן לתת. שטים לאורך החוף מהרצליה צפונה ועוגנים פחות או יותר מול הבתים של ארסוף מדרום לשפיים. פעם הצלחנו להוציא שם פרידות אדומות ענקיות שטרם נראו אצלנו והכול בעזרת מקל קטן ופשוט שלא נראה היה בתחילה שהוא יכול להוציא משהו מן הים. הכי חשוב להגיע למקום המדויק, להתמקד, לעגון בזוית נכונה. כך למשל רצוי לעמוד סמוך לשיפולי הריף ולא ממש מעל מושבת הדגים, רצוי כמובן לא רחוק מדי ממנה".
מה המיכשור הדרוש לשם כך?
שלמה: "המכשיר הבסיסי מכונה מגלה דגים או בלע"ז ה"פיש פיינדר" (FISH FINDER). מכשיר זה סורק את קרקעית הים, מאפשר לקבוע את נקודת העגינה המדויקת ולהתמקד בה. העניין הוא שהמכשיר המגיע ברמות שונות הוא מעט מורכב וגם בעלי יאכטות גדולות עם מיכשור דומה או מתקדם יותר,לא יודעים תמיד לתפעל אותו באופן המיטבי וכך לא מצליחים להפיק ממנו את התועלת המרבית".
ציוד נדרש לדייג מסירה
עבור דיג ידני, נדרש בדרך כלל ציוד בסיסי הכולל מקל דיג, חוט, רולר, משקולת ופיתיונות. הדיג מיאכטה מצריך מיכשור מורכב יותר, במיוחד כאשר מבקשים לדוג בשיטת הז'ירז'ור הכוללת מספר חכות הדגות בעת ובעונה אחת.
האם קיים הבדל בין חכה לדיג חוף מחכה המיועדת לדיג מיאכטה?
שלמה: "ודאי. הפריט הראשון הוא המקל. המקל לדיג מסירה צריך שיהיה קצר ולא ארוך, שכן אם הוא ארוך מדי קשה להרים אותו לתוך הסירה , הוא נתקע ומסתבך עם ציוד אחר שיש בסירה או עם הגג, כך שחבל על הזמן. האורך המכסימלי הוא מטר וחצי".
"מבחינת גמישות, רצוי לבחור במקל גמיש. בעבר לא הבנתי למה זה טוב. אבל ארמנדו מיפו הסביר לי שכאשר אתה משתמש במקל גמיש, אתה מרגיש כאילו יש לך חוט ניילון נוסף ביד. ככה אפשר לדוג איתו גם דגים גדולים וכבדים יותר. בל נשכח שבדיג מסירה לא מביאים את הדג לסירה עם המקל אלא מעלים אותו מעל המים ואז אוספים אותו עם רשת".
חוטים – "אני ממליץ לבחור בחוט לבן מבד. על פי הוראות היצרן והמפרט הטכני שלו, מדובר בחוט החזק פי 10 מפלדה. למשל, חוט בד בעובי 0.30 יהיה שווה ערך בחוזקו לחוט ניילון בעובי 1.2. חוט הבד מוכיח את עצמו לאורך שנים. הוא לא נצרב בשמש, לא מתבלה וכמובן חזק מאוד. היתרון המרכזי שלו הוא העדר גמישות. על ידי כך, מרגישים בקלות יחסית כל תנועה וכל אכילת פיתיון על ידי הדג. יתרון נוסף, כאשר הוא נתפס בסלע, אפשר לנדנד אותו ולשחרר אותו בקלות יחסית. החוט הזה יקר יחסית לחוטים אחרים, אך לאורך זמן הוא מוכיח את עצמו".
משקולות- "אנחנו אוהבים לעבוד עם המשקולות המלבניות שעושות את העבודה מצוין. הן פחות נסחפות בזרם. ופחות נתפסות בסלעים. בנושא הקרסים, יש להקפיד מאוד על גודל הקרס ביחס לאזור הדיג אליו אתה מתכוון להגיע וכמובן לסוג הדג. אם תגיע לאזור של דגים גדולים עם קרסים קטנים מדי, סיכוייך אפסיים להצליח בדיג באותו יום. אישית אני אוהב קרסים ששוקלים 100 עד 300 גרם. לדיג של דגים קטנים רצוי קרס ממספרי 6-7 ואם ברצונך לדוג דגים גדולים יש לבחור קרסים ממידה 1-2”.
"באשר לרולר המתאים לדיג מיאכטה, אני ממליץ שלא לחסוך ולבחור ברולר מאיכות טובה. לפעמים הרולר של החכה עובד קשה במהלך הדיג מן הסירה, ורצוי שלא 'ייגמר' מהר מדי".
כאן חשוב לזכור כי כשדגים מסירה יש להשתמש ברולר בצורה נכונה. יש דייגים הנוהגים להרים את הדג בעזרת הרולר. זו טעות נפוצה הגורמת להפעלת כוח רב מדי על הרולר, ולמאמץ גדול גם מצידו של הדייג. הדרך הנכונה להוציא את הדג מן המים, היא להרים את המקל ולמשוך אותו אליך, לרדת שוב עם המקל, החוט הופך להיות רפוי ואז לגלגל עם הרולר וחוזר חלילה. בדרך זו הדיג הופך להיות נינוח ופחות מאומץ. תאר לך להוציא מן המים דג טונה גדול עם חכה בתוך ז'רז'רה (מערכת חכות). לפעמים כל כך קשה למשוך את הדג עד שנדמה לך שהקרס פשוט נתפס בסלע. במקרים כאלה אתה מרגיש שהרולר שלך ממש מתפרק. רק בשיטה של הרמה, שחרור וגלגול, אפשר להתמודד עם זה". סובלנות הוא שם המשחק.
"בדרך כלל, בזמן ההכנות לדיג, ובמיוחד כשהחוט שלך חזק במיוחד, אסור לשכוח להכין את הסוויבל. הסוויבל הוא מערכת חוטים דקה אליה נקשרות המשקולות ומחוברים והקרסים באמצעות מנעול. היתרון של הסוויבל הוא בכך שבמקרה והקרסים נאחזים בסלע, יהיה לך קל לקרוע את קצה החוט עם הקרסים הקיימים, מה שיאפשר לקשור קרסים חדשים לחוט הרגיל של החכה ולהמשיך בדיג".
תוייג דיגדייגדייג מסירה