דייג אוהב דגים 5#
אשר וטורי
הרולר (גלגלת) קובע לעיתים קרובות האם הדיג יהיה מוצלח או כשלון. איך בוחרים רולר מתאים, ממה צריך להיזהר, ומדוע ציוד דיג טוב ואיכותי לא חייב להיות גם הציוד היקר ביותר. כתבה שלישית בסדרה.
מהו רולר?
רולר הוא גלגלת המאחסנת את חוט הדיג. הגלגלת מופעלת ידנית או חשמלית. בתוך תוף הגלגלת מותקנים גלגלי שיניים המאפשרים רווח כוח. לרולר מספר מצבי הפעלה בהתאם למשימה. משיכת הדג תיעשה במצב הפעלה עם עדיפות כוח על מהירות. ולעומת זאת, איסוף החוט ללא הדג יעשה עם עדיפות מהירות על כוח. בכל הרולרים יש מצמד (קלאץ') ומאפשר שחרור מהיר של החוט בזמן הזריקה.
הרולר (גלגלת) הוא לפעמים המנוע המניע את החכה בדרך לדיג מוצלח. הבחירה ברולר מתאים, דומה להתאמת חליפה לחתן ערב חתונתו. כדאי להכיר את מעלותיו, חסרונותיו וטעמו האישי בדיג. "במקרה של דייג חדש, התפקיד שלי כמוכר הופך להיות התפקיד העיקרי. כי הבן אדם לא ממש יודע מה הוא רוצה ומה הוא צריך", אומר גי נטף.
למה הרולר כל כך חשוב?
החשיבות של הרולר ביכולתו לאפשר זריקת החוט למרחק ולהתמודד לאחר מכן עם הדיג שנתפס בקרס.
אפשר לדוג גם ללא רולר?
גי: "ודאי. למשל בדיג נחלים עם בוס ארוך. במקרה הזה עיקר עבודת הדייג היא עבודת המצוף".
אם כך, לאילו סוגי דיג מומלץ להשתמש ברולר?
גי: "ישנם סוגי דיג שעבורם הרולר הוא חלק בלתי נפרד מן המקל. הכוונה שלי היא הן לדיג "סופט קאסטינג" (דיג מהחוף) והן לדיג בשיטת ז'רז'ור (דיג מתוך כלי שיט). מאחר והרולר הוא חלק מהמקל, יש צורך להתאים אותו למקל לפי האורך, המשקל וסוג החומרים ממנו עשוי המקל. אם למשל אתה מעונין ברולר "מפלצתי" בעל עוצמות אדירות, רצוי שתהיה בטוח קודם שהמקל שלך מסוגל לעמוד בעוצמות הללו".
"הרולר חשוב במיוחד בדיג בשיטת הז'רז'ור. במקרה זה רצוי שהרולר יהיה מגודל בינוני ומהיר. לעומת זאת, בדיג בשיטת הסופט קאסטינג, אפשר להשתמש בכל סוג וגודל של רולר, כמובן תלוי בסוג הדג בו אתה מעונין. אם אתה רוצה לדוג דגים גדולים, רצוי שתצטייד ברולר בגודל ובעוצמה שיאפשרו לך להתמודד עם הדגים הללו".
בין דיג במים מתוקים לדיג במים מלוחים
מהם סוגי הרולרים הנפוצים?
גי: "נהוג לחלק את הרולרים לשתי משפחות: רולרים למים מלוחים ורולרים למים מתוקים. שתי המשפחות הללו, נבדלות זו מזו בעיקר בגדלים ובחומרים מהם עשויים המרכיבים שלהם. השפעת המים המלוחים על החומרים הבלתי מתאימים של הרולר, יכולה להיות הרסנית. מכאן נגזר, שבדרך כלל, רולר המתאים למים מלוחים, יהיה מתאים גם למים מתוקים, בעוד שרולר המותאם למים מתוקים לא יהיה רצוי להשתמש בו במים מלוחים".
החומרים העיקריים מהם עשויים הרולרים הם גרפיט, מתכות שונות, לפעמים נירוסטה או טיטניום. לעיתים קרובות חלקים שונים ברולר מיוצרים מחומרים שונים, או שהם עשויים מתרכובות של מתכות שונות. לדוגמא רולרים המותאמים למים מלוחים מצופים בחומרים העמידים בפני השפעת האיכול הקשה של המלח ומפני הצטברות של חלודה העלולה לשבש את פעולת המערכת כולה. לעומת זאת, רולר למים מתוקים מצופה בחומרים פשוטים יותר".
הבדל נוסף קשור למערכת הרולר. במים מתוקים, נהוג להשתמש ברולר הפועל בשיטת המצמד הכפול ("דאבל קלאץ'"). שיטה זו יעילה ונוחה במיוחד לדיג בבריכות דגים של דגים גדולים כגון קרפיונים או דגים גדולים אחרים. כמובן שמערכת כזאת יכולה להיות מורכבת על רולר למים מלוחים, כי היא נוחה מאוד, אבל הדבר לא הכרחי כמו במקווי מים מתוקים.
איך בוחרים את הרולר?
גי נטף: "בוחרים לפי אופי העבודה שהרולר מיועד לעשות. התכנון צריך להיות מדויק, לפי גודל המקל וכדומה. זו ממש מתמטיקה".
עקרון נוסף, צריך לזכור שהרולר הוא מערכת מאוד אינדווידואלית. כיום ניתן למצוא רולרים עדינים יותר, רגישים יותר, בניגוד לרולרים הבומבסטים שהיו בעבר.
כמו המודלים של פז'ו: 106…206…306….
אחד מסוגי הרולרים הותיקים ביותר, אלה הרולרים הצרפתים של "מיטשל" מחברת "בם". הדייגים הותיקים ודאי זוכרים את סדרות 9500, 7500…. רוב הרולרים של מיטשל הם מאסיביים מאוד, בעלי עוצמת מנוע אדירה ובנויים לדיג מכלי שיט. רולרים כאלה אינם מתאימים לדיג "סופט קאסטינג", לדיג מסוג זה נדרש רולר זריז תגובה המסתובב מהר ומבצע את פעולתו במהירות. לאחרונה יצאו כמה דגמים של מיטשל המותאמים גם ל"סופט קאסטינג".
כיום ניתן למצוא בעיקר רולרים מהמזרח. למשל הרולרים של "אקואה" היפנים. יש לציין כי פסי הייצור של החברה הועברו לאחרונה לסין. לחברה יש הן מערכות למים מתוקים והן מערכות למים מלוחים. גי נטף: "מה שטוב בחברה הזו, שהרולרים שלה אמינים וגם כשיש 'פשלות' הם עולים עליהם מהר ומשפרים בדגמים של השנה שלאחר מכן".
בנוסף אפשר למצוא את הרולרים של "דיוואה", המשווקים בארץ רולרים מסוגים שונים. גי נטף: "זה כמו למכור מכונית פז'ו לכל דגם, יש את הספציפיקציה שלו מבחינת נפח מנוע, מהירות, אפיון :ספורטיבי או משפחתי וכדומה. כך גם עם הרולרים של כל חברה".
גי נטף: "יש המון בורות בתחום. אנשים קונים רולרים מפלצתיים שכלל אינם זקוקים להם. סתם, מבלי שזה יעזור להם בדיג. לפעמים אפילו להפך".
"אבל הדייגים אינם אשמים. כי הם הורגלו במשך שנים לרכוש ציוד מבלי לחשוב למה הם צריכים אותו ולמה הוא מתאים. בכלל בלי לתכנן. עכשיו צריך לחנך אותם מהתחלה, קשה מאוד לשנות הרגלים של שנים. כמו בכל דבר, אני דוגל בשיטת מכירה בה יש לאמור לקונה את האמת. אם הוא רוצה לז'רז'ר מיאכטה, לא 'אדחוף' לו רולר של "סופט קאסטינג" שתקוע אצלי במחסן.
באופן כללי, רוב הדייגים בארץ נוהגים לרכוש ציוד דיג לסופט קאסטינג, להם מותאמים רולרים במידות שבין 30 ל-70. גי נטף: "מאחר ואנחנו דגים בים התיכון שהוא נוח יחסית, אין צורך ברולרים מאסיביים יתר על המידה. כאן זה לא האוקיינוס השקט".
כמעט כל הדייגים בארץ, דגים במים מלוחים לאורך חופי הים התיכון. גם מי שנוהג לדוג בכינרת, ירצה לשמור את האפשרויות לעצמו לדוג מדי פעם גם בים התיכון.
הרולר והמקל באים בזוגות
רולר טוב, לא חייב להיות רולר יקר כמו שמקל טוב לא חייב להיות בהכרח מקל יקר", אומר גי נטף. "אפשר להשתמש במקל שעולה 60 שקל ולא במקל שעולה 600 שקל, ועדין לקבל ביצועים נפלאים של דיג. לעומת זאת, כדי ליהנות מדיג טוב, אתה צריך לדעת ולהבין מה אתה קונה, מאילו חומרים עשויים פריטי הציוד שלך".
אני מכיר אנשים שנכנסים לחנות וישר מבקשים את הציוד הכי יקר. אני משתדל להוריד אותם לאדמה ושואל אותם לאיזה סוג של דיג הם צריכים את הציוד. לעומת זאת, יש דייגים, כמו שחקן ידוע ממכבי תל אביב, שהתאים הבוקר לציוד שלו מקל שעולה 60 שקל. זה בחור ממש בלי בעיות כלכליות, שיכול להרשות לעצמו בלי בעיה גם מקל שעולה 400 שקל. אבל הוא יודע שמקל יותר יקר אינו בהכרח מקל יותר טוב".
מה עושה את הציוד הדיג, במקרה הזה הרולר, לרולר מתאים ואיכותי?
גי נטף: "כשבאים לבחור את הרולר, צריך להתחיל עם המקל. כאן כפי שהסברנו בכתבות הקודמות, חשוב מאוד לבדוק האם החלוקה בין שלושת חלקי המקל שווה, שאילולא כן, חלק לא שווה יהפוך בהמשך לנקודת שבירה פוטנציאלית. אם החלוקה שווה, סימן שהמקל עמיד וסיכוייו להישבר במהלך הדיג קטנים".
מי שבא לדוג בפעם הראשונה ובא לקנות רולר, צריך לסמוך במיוחד על מי שמוכר לו. ההתאמה של המערכת צריכה להיות הגיונית. למשל, אם התקציב של הבחור מוגבל, להשתדל להתאים לו ציוד טוב וזול (יש דברים כאלה) כדי שיכנס לנושא, ייהנה ויצטרף למשפחת הדייגים.
לכו לדוג, יש הרבה דגים בים
נהוג לקטר שבחופי הארץ אין מספיק דגים. במיוחד נוטים לתלות את האשם בתעלת סואץ שחוסמת מעבר דגים מים סוף, מה שמשאיר לים התיכון רק את האוקיאנוס האטלנטי כספק הדגים העיקרי דרך מצרי גיברלטר. אבל בפועל אומר גי נטף, יש שפע של דגים בים, "ממש פצצת אטום", במיוחד בשנה הנוכחית. אזורי הדיג הנחשבים לטובים במיוחד הם אלה המצויים צפונה לחיפה, ודרומה לאשקלון, קרוב ככל שניתן לרצועת עזה.
גי נטף: "האינדיקציה שלי היא מועד תחילת הקיץ. מאחר והשנה הגיע הקיץ מאוחר יחסית, המשמעות היא שהחורף היה ארוך, ירד המון גשם וגם שמזג האוויר עדין לא ממש חם. טמפרטורה של 20-25 מעלות במים, זו טמפרטורה מתאימה לדגים.
באים אלי דייגים ב'אטרף' ומספרים שהצליחו לדוג בשיטת הז'רז'ור מיאכטה דגים במשקל של 6 ק"ג. השנה מוצאים בכל מקום דגי ז'רוקסים. ואלה דגים שנמצאים בים רק כשממש טוב ונעים להם. ואם טוב לז'ירוקסים, סימן שטוב גם ליתר הדגים. למה טוב? כי הטמפרטורה של המים טובה, אוכל יש להם בשפע בזכות השנה הגשומה והברוכה שהייתה לנו והזרמים הטובים שמביאים את האוכל הזה לכל מקום בים. התנאים הללו מביאים לים המון בורי, פלמידות, טונות מכל הסוגים, וכמובן דגים גדולים עוד יותר שניזונים מאותם דגי בורי הנמצאים כאן בשפע".
זה כמו באקווריום. אם התרמוסטט במים מראה שהחום מתאים, ואם אתה נותן לדגים שלך אוכל כמו שצריך, מהר מאוד תראה שהאוכלוסייה גדלה ומתפתחת לגדלים מרשימים מאוד.
"בכלל", אומר גי נטף: "בשנים האחרונות המון אנשים נמשכים לים, לשיט ולדיג. זה דבר נפלא שצריך לעודד אותו. אבל צריך להקפיד על שני עקרונות בסיסיים: הראשון, מחירים סבירים ואיכות טובה של ציוד, כדי שהספורט הזה באמת יהיה שווה לכל נפש. השני, לפתח אצל האנשים האלה אכפתיות ומודעות לצורך הקריטי לשמור על הניקיון הים, כולל החופים. אם נדע לשמור על מה שיש לנו, יהיה טוב וכייף לכולם".
תוייג דיגדייגדייג מסירהחכהרולר