דייג אוהב דגים 25#
מאת יוסי חזום
לדוג עם מפרש או מנוע? חלק 1
במאמר זה ננסה לבחון את היתרונות והחסרונות וההבדלים העיקריים שבין יאכטת מפרש לבין יאכטת מנוע בהפלגת דייג.
בשנתיים האחרונות גדלה והתעצמה מגמת הדיג מיאכטה בים הפתוח והתחביב שהיה פעם נחלתם הבלעדית של דייגים מושבעים חלחל והגיע גם ליאכטונרים רבים שרגילים היו לצאת לים רק לצורך ההפלגה.
כיום ניתן למצוא יאכטונרים רבים שמקל דיג מותקן על מעקה ספינתם והם מתעסקים בגרירה ודיג במהלך ההפלגה ונהנים מערך מוסף במהלך ההפלגה.
בכתבה זו נבחן את ההבדלים המהותיים בין יאכטה מנועית ליאכטה מפרשית בכל הנוגע לדיג.
גודל כלי השייט מהירות ההפלגה ותחום השייט
רוב יאכטות המפרש הנמצאות בשימוש אצל היאכטונרים גדולות וכבדות ומצוידות בכושר שיט בינלאומי ו/או לפחות עד תחום המים הריבוניים מה שמאפשר להן להפליג רחוק יותר.
רב היאכטות המנועיות המתואמות לדיג קטנות ובעלות תחום שייט מוגבל ולכן הדיג שהם עורכים מתרכז בתחום הרדוד והקרוב לחוף. לכן הן אינן מתרחקות מעל כמה מיילים מקו החוף.
בשנים האחרונות אנו חשים בהידלדלות הדגה והתרחקותה מקו החוף, כך שדיג חופי אינו יכול להניב תוצאות משמעותיות ורק דיג במרחק ניכר מהחוף יכול להניב דגים ואפילו בגדלים ובכמויות מרשימות.
נושא נוסף וקשור הוא מהירות ההגעה ליעד. יתרון היאכטה המנועית חד וברור. יאכטה מנועית תגמא מרחק ארוך בזמן קצר לעומת יאכטת מפרש דבר זה מקצר את זמן ההפלגה ועוזר ביציאה מאוחרת מהמיטה בבוקר היציאה לדיג.
צריכת הדלק שהפכה נושא כואב בכיס בתקופה האחרונה מתבטא היטב ביאכטות המנוע שמצוידות במנועים גדולים ועוצמתיים, לעומת התלות ברוח הרוח אצל יאכטות המפרש ו/או עבודה עם מנוע חסכני ושקט.
יאכטת מפרש כבדה יותר יציבה ויכולה להעניק לאנשי הצוות הרגשה בטוחה יותר על הים ואת האפשרות לשימוש במטבח, סיפון שיזוף גדול, פינות צל רבות ואחסנת הדגים והאוכל במקרר. עלינו לזכור כי יאכטה מנועית שמיועדת ליציאת דיג ובילוי ספורטיבי, לרב אינה בנויה לשהות ארוכה ומפנקת על פני המים.
לסיכום כל אחד צריך לעשות חשבון אישי ולהחליט מהו אופן הדיג המתאים לו. במידה והוא רוצה להפליג רחוק ובזול ולשהות יותר זמן על המים טוב יעשה עם יבחר ביאכטת מפרש. במידה והוא רוצה לצאת להפלגת דיג קצרה ולהגיע מהר יותר לאזור הדיג, כמו גם לחזור מוקדם למרינה, כדי לו לבחור ביאכטה מנועית.
את צריכת הדלק של הכלי הספציפי מומלץ לבדוק לפני הרכישה ולבדוק טוב אם ניתן לעמוד במעמסה הגדולה הזו. חבל להשקיע כספים וזמן ולרכוש יאכטה, ורק אז לגלות שבשל מחירי הדלק לא משתלם לצאת לים.
ישנן בשוק יאכטות מנוע המצוידות בכושר שייט בינלאומי ולהן יתרון ברור מאליו. כמו כן יש לקחת בחשבון שיאכטות אלו מצוידות לפעמים ב- 2 מנועים חזקים ומרכיב הדלק הופך לחשוב יותר. כמובן יש להתייחס לכל כלי שייט בהתאם לאורכו: דיג מכלי מנועי באורך 40 פיט אינו דומה לדיג ממפרשית באורך 40 פיט.
טכניקות הדיג הנהוגות בכלי השיט
כיום שיטות הדיג החובבני מיאכטה בים מתמקדות בעיקר ב- 2 סוגים:
1. דיג בגרירה (טרולינג).
1. דיג בגרירה (טרולינג).
2. דיג ב"דריפט" (ללא עוגן) ו/או בעגינה מלאה באזור הדיג.
דיג בגרירה-טרולינג
בעוד שבדיג בגרירה ביאכטה מנועית אנו יכולים להוריד מספר רב של מקלות בשיטות שונות של פיזור המקלות ובטכניקה של מניעת פלונטרים בחוטים הנמצאים במים, ביאכטת מפרש אנו מוגבלים במספר המקלות שניתן להוריד למים. מיעוט המקומות היעודיים שניתן לתלות בהם מקלות דיג על המעקה, או להתקין בסיסי מקלות דיג הינו מרכיב חשוב.
ביאכטת מנוע הקורס תמיד נקבע על ידי ההגאי ללא התחשבות ברוח והדבר בא בעיקר לידי ביטוי בעת נגיסת הפיתיון על ידי הדג. או אז עבודת הגה / מצערת נכונה יכולים להיות ההבדל בין הבאת הדג לסיפון או קריעת הדג והחוט מהמערך כולו.
ביאכטת מפרש בעלת מערך מפרשים פתוח במלואו קשה להגיע לתוצאות נכונות בדיג בטרולינג ודרושה מומחיות ומקצועיות רבה של צמצום מהיר ונכון של המערך ו/או נפנופם לגמרי ומעבר למנוע ושליטה ידנית על הקורס והמהירות. דבר זה גוזל לעיתים זמן יקר וגורם לבריחת הדג.
דיג טרולינג נכון ביאכטת מפרש יכול להתבצע על מנוע בלבד ואז רוב החסרונות שמניתי מתבטלים למעט צריכת הדלק והרעש הנלווה.
ניתן כמובן לגרור רק מקל אחד או לכל היותר שניים ביאכטת מפרש ואז המלאכה הופכת לפשוטה יותר, צריך לקחת בחשבון שביאכטה מנועית אנו יכולים לגרור 5-8 מקלות בו זמנית מה שמעלה את הסיכויים לדוג כמו גם את יצר הגירוי של הדגים בים לתקוף דמוי דג בודד בתוך להקה יותר מאשר דמוי דג בודד בים.
הבדל משמעותי נוסף הוא במהירות הגרירה. ישנם דמוי דג שמיועדים לנוע במהירות של 8 קשר ומעלה ורק אז הם נמצאים במיטבם ויוצרים את הגירוי הנכון והטוב ביותר לדג שאותו אנו מנסים לדוג. יאכטה מנועית מפליגה במהירות הזו בקלות יחסית ואף הופכת ליציבה יותר על המים.
יאכטת מפרש לעומתה אינה יכולה להגיע למהירויות גבוהות והדבר בעצם פוגם באפשרות דיג דגים מסוימים, שאינם מנסים לתקוף דמוי דג ששוחים במהירויות נמוכות.
דיג בדריפט ו/או על עוגן
בשיטת דיג זו אנו מגיעים בהפלגה ליעד אותו בחרנו שתמיד יהיה ריף פעיל ומלא בדגים ו/או אוניה טרופה וכו' ואשר בו אנו רוצים לנסות ולתפוס את הארוחה הבאה.
דיג זה יכול להתבצע על ידי עגינה מלאה מעל הריף על ידי עוגן זמני ו/או עוגן מיצור אישי (ברזל בנין מרותך וכו') כדי שלא נאבד את העוגן הראשי והיקר של היאכטה או על ידי דריפט מעל המקום ותיקון במיקום על ידי מצערת והגה כל כמה דקות ובהתאם למצב הרוח והזרמים באזור.
ההבדל העיקרי בין היאכטות בשיטה זו הוא זמן הגעה ליעד כפי שהסברתי למעלה.
יעד רחוק ידרוש הפלגה ארוכה ממפרשית וקצרה ממנועית ויש לזכור כי גם צריך לחזור באותו היום.
הורדת חוטים עם פיתיונות מעל מקום הדיג תמיד תהיה נוחה יותר מיאכטה מנועית המצוידת במרפסת רחבה ונוחה לצורך העניין.
כל אחד מאנשי הצוות יכול לתפוס מקום משלו ולא להפריע לאחר. ביאכטת מפרש הדבר יהיה קשה יותר והקוקפיט שבנוי להעניק פינוק ונוחות להפלגה מול ועם הרוח הופך למפריע ולא נוח בשיטה זו.
גם העלאת הדגים לסיפון הופכת לקשה ומורכבת ביאכטת מפרש לעומת קלות ומהירות שהדבר בה לידי ביטוי ביאכטה מנועית.
בכתבה הבאה התחומים הבאים: מרפסת ושדרן, כיצד הם משפיעים? אכסון ציוד דיג, ועוד.