EN

Search

דייג אוהב דגים 20#

יוסי חזום

מצב הדגה בים לאורך חופי ישראל. בכל הכתבות הקודמות למדנו כיצד להגיע אל הדגים, כיצד להשתמש בציוד הדיג בצורה נכונה וכיצד לתפוס את הדגים. הפעם נדבר על מצב הדגה בים לאורך חופי ישראל.

מרישומים סטטיסטיים שמנוהלים על ידי דייגים חובבנים ומקצוענים אנו עדים לתופעה של דילול הדגה באופן חד עם השנים. כמויות הדגים הולכות ויורדות ובעצם אנו נחשפים לתופעה של אי התחדשות מושבות שלמות של דגים מצד אחד ואי הגעה של דגים פלאגים (דגים נודדים החיים בקו העליון של המים) לאזורינו. הסיבות לכך תלויות במספר גורמים כגון: איכות המים וריבוי הפסולת המושלכת על ידי הרשויות ומפעלים פרטיים לים, שינויי טמפרטורות והתחממות המים, אך בעיקר דיג מואץ וחסר גבולות של דייגים. במדינת ישראל קיימת "פקודת דיג" וקיימים תקנות הנוגעות ומתייחסות לסוגי דיג מותרים, לסוגי דגים מותרים בדיג, לסוג הציוד המותר בשימוש, לעונות השנה המותרים לדיג, לאזורים המותרים לדיג ועוד.
הבעיה הגדולה הינה שכל החוקים והתקנות קיימים רק על הנייר ולא נאכפים על ידי המדינה. משרד החקלאות שתחת סמכותו נמצא אגף הדיג אינו דואג לאכיפה מושכלת במשך השנים והפקיר את משאב הים והדגים לטובת דייגים פורעי חוק, מה שנקרא "הדג מסריח מהראש". אלפי דייגים שמחפשים פרנסה קלה ומהירה מצאו את דרכם לים ואינם מבינים שבפעולתם זו הם כורתים את הענף עליו הם יושבים.
אנו עדים לתופעות של דיג מואץ וחסר מעצורים של סוגי דגים שאסורים לדיג, דיג באזורים האסורים לדיג ודיג רצוף ללא מתן אפשרות להתחדשות האוכלוסייה והכול בצורה חופשית ובאין מפריע. באם מגמה זו תימשך נוכל להמשיך כולנו לדוג בצורה וירטואלית, ציוד הדיג יישאר מיותם בחנויות והדגים היחידים שנזכה לראות יהיו אלו שרכשנו בחנויות, שהגיעו מייבוא או מחוות גידול דגים פרטיות.
בעולם הגדול הבינו את המצב החמור לפני הרבה שנים והבינו כי הכיוון שלישי ואסון אקולוגי עומד בפתח ומיד פתחו בפעולות מניעה. לצורך העניין נרתמו ביולוגיים ימיים ובעלי מקצוע בתחום הימי מהשורה הראשונה והכינו תוכנית פעולה ארוכת שנים. העיקרון פשוט לביצוע וכולל כמה נקודות עיקריות וחשובות כמו: הגדלת גודל עין (חורים) ברשתות הדיג, הפסקת הדיג בחודשי ההשרצה של דגים מזנים מסוימים, הקפדה על גדלי דגים המותרים בדיג ואיסור מוחלט של סוגי דגים הנמצאים על סף הכחדה.
הדייגים מנגד שזו הייתה פרנסתם היחידה יצאו למאבק חורמה כנגד התוכנית. לאחר מספר מאבקים משפטיים והפגנות רחוב, הגיעו הצדדים לפשרה שבה הוחלט כי הממשלה תדאג לתשלום בגין עבודתם של הדייגים באותם חודשים האסורים בדיג (מעין תשלום דמי אבטלה מאונס).
בתחילה העסק צלע והיו מפירי חוק כאן ושם. הרשויות נלחמו בנחישות, רשויות המשפט החלו להטיל קנסות כבדים וקשים, ציוד דיג בשווי של עשרות אלפי דולאריים הוחרם מאותם עבריינים. לאחר תקופת הסתגלות למצב החדש, חזרו הדייגים לים כשכל אחד מהם חתם וקיבל הסבר לגבי התקנות החדשות. בעלי הסירות חידשו את ציוד הדיג שברשותם , לציוד חדש מודרני ותיקני בעזרת מענקים והלוואות שקיבלו מהמדינה . הדיג התחיל להשתנות בצורה חדה. דייגים שעבדו 8 חודשים בשנה הוציאו שלל שפעם הוציאו בעבודה של 12 חודשים. דייגים שלא ראו סוגי דגים מסוימים התחילו לראותם שוב. דייגים החלו להבין שהמדע והביולוגיה נרתמו לעזרתם והחלו להאמין ולקבל את גישת הממשלה.
צעדי האכיפה מצד הממשלה הופחתו כמעט לחלוטין מכיוון שהדייגים עצמם הבינו את המשמעויות ואף החלו "להלשין" על דייגים שעברו על החוק וזאת כדי לשמור על הדגים בים ועל פרנסתם העתידית. היום קיימת התאוששות ניכרת בדגה באותן מדינות שהחליטו לאמץ גישה נכונה ואמיצה זו והדיג החובבני והספורטיבי מרקיע שחקים. נערכות תחרויות ואליפויות עם פרסים בשווי של עשרות אלפי דולרים, מאות סירות בשכר מוציאות תיירים למסעות דיג והעוסקים בציוד הדיג שופעים פרנסה.
אז נכון שמדינת ישראל מפגרת בכמה שנים אחרי העולם הגדול ונכון שדיג ודגים הם לא בסדר החשיבות העליונה של הממשלה והמשרדים המופקדים על הנושא. אך נושא הדיג והים אלו משאבים יקרי ערך שאנו מחויבים לשמור עליהם ולפתח אותם למען הדורות הבאים. בשנים האחרונות התארגנה קבוצת דייגים חובבים אוהבי ים, אשר הבינה ולמדה לעומק את הנושא לפרטיו והתחילה לנקוט בפעילות לטובת המטרה שהיא שימור הדיג והדגה בים. החברים אף נפגשו מספר פעמים עם עובדי אגף הדיג במשרד החקלאות והביאו לידיעתם את ההפקרות החוגגת בים, תוך המצאת עדויות מצולמות של סירות ודייגים פורעי חוק.
מפגישות אלו לא יצא דבר פרט להבטחות עובדי האגף שהינם מודעים לבעיה ועושים כמיטב יכולתם לפעול כנגד פורעי החוק, אך בעיות תקציב ואחרות מונעות זאת מהם. לאחרונה חל שינוי בדרך הפעולה של הקבוצה והוחלט על הקצנת הפעילות ופנייה לעיתונות , ופנייה ישירה לשר החקלאות והגשת תלונה למשרד מבקר המדינה. מספר פורומי דיג הפעילים ברשת האינטרנט ומאגדים אלפי משתמשים חובבי דיג התאגדו לצורך כך והצליחו לגייס אלפי חתימות של דייגים מודאגים שחתמו על עצומה עם פירוט הנושאים הבוערים ופירוט כל הליקויים שקיימים כיום באגף הדיג .
העצומה נשלחה ישירות לשר החקלאות מר שלום שימחון ומייד לאחר קבלתה נקבעה קבוצה פגישה אצל השר שאליה הגיעו נציגי הפורומים הללו. בפגישה הוצגו בפני השר כל הנתונים המספריים שלוקטו מפרסומי אגף הדיג. מהם עולה בבירור כי עובדי הפיקוח לא מבצעים בעצם את עבודתם וזאת ניתן לראות מכמות הדוחות המגוחכת. בפני השר הוצגו שיטות שיש לנקוט כדי למגר את תופעת הדיג הבלתי חוקי. הוצגו מספרים מפורטים על כמויות הדייגים הבלתי חוקיים הפועלים בים. מספרים של סירות דיג ללא היתר דיג כחוק הפועלות בים ועוד. נציגי הפורומים ביקשו מן השר כי יורה לאנשי משרדו לאכוף את חוקי מדינת ישראל שקיימים וכתובים .
הפגישה הייתה עניינית והשר גילה רצינות וביקש לקבל לידיו פרטים נוספים. השר הבטיח לפעול בעניין בדחיפות תוך מתן עדיפות לנושאים אחרים שעל סדר היום. נציגי הקבוצה סיכמו בניהם כי לשר תינתן הזדמנות לפעול לתיקון הצב השורר כיום ובמקביל ימשיכו להחתים חברים נוספים על העצומה ולפנות לנציגי התקשורת.
במידה ופעולות אלו לא יצלחו תיבדק האפשרות להגיש בג"צ כנגד הנוגעים בדבר ואולי אז הדברים יקבלו אור שונה. כולנו תקווה שאכן הדברים ישתנו אצלנו בדיוק כפי שהשתנו בעולם הגדול וילדנו ונכדינו יזכו לראות ולדעת שיש דגים גם בים ולא רק בחנויות ובסרטים.
דילוג לתוכן