דייג אוהב דגים 16#
יוסי חזום
את הכתבה האחרונה סיימנו כשאנו כבר בלב ים כוס יין ביד וחוטים מתוחים, כשבקצה החוטים שוחים להם דמויי (פיתיונות) הפלסטיק.
מעצורי הרולר (הקלאצ') מכוונים בהתאם למה שלמדנו, שפיץ המקל " רוקד" ומראה לנו שהדמוי שוחה היטב ולנו נשאר להמתין וליהנות מההפלגה.
במידה וראינו מרחוק להקות ציפורים אשר צוללות לכיוון המים ו/או חגות במעגלים מעל נקודה מסוימת, זה הזמן לשנות מפנה ולהפליג לאזור. במידה והצלחנו לצפות בדגים הקופצים מהמים ו/או בחלקי דגים שומניים צפים על פני המים, סימן שהגענו לאזור הנכון! יש דגים טורפים במים, ציפורים שמחכות לשאריות בשמיים ואותנו שנמצאים באזור הנכון בזמן הנכון.
יש להקפיד שלא להיכנס למרכז תחום האכלה אלא רק להקיף אותו או לעבור בסמוך, כניסה לתוך תחום האכלה תניס את הדגים הטורפים ואנו נישאר בלי כלום.
במידה ובסיבוב הראשון אין כלום יש לבצע מהפך ושוב לחזור ולהפליג בסמוך למקום האכלה ולנסות את מזלנו בשנית.
עוד פרט שיש לשים לב אליו במהלך ההפלגה, הוא שינוי מירקם פני המים בחלקם העליון ואיתור זרמים תת-מימיים. כשאנו מבחינים בקטע שונה בצבעו ובמרקמו על פני המים שנימשך מכיוון אחד והולך לכיוון אחר, סימן הוא שישנו זרם פעיל מתחתיו.
הזרמים בים הם מקור החיים לדגים הטורפים ומביאים עימם אוכל ושאריות רבות מאזורים שונים, כמו כן טמפ' המים בתוך הזרם שונה במעט מטמפ' המים שמחוץ לזרם והדגים הטורפים אוהבים להימצא בדיוק בקו שינוי הטמפ' כשראשם מופנה מול הזרם ועיניהם הגדולות תרות אחר אוכל שנע עם כיוון הזרם. לכן כדאי לנו לחפש זרמים אלו בים ולנסות ולהפליג בסמוך אליהם.
בדיוק כשבאנו ללגום מכוס היין, הרולר הימני התחיל להרעיש ולהשמיע את המנגינה הכל כך אהובה עלינו הדייגים. ראשית יש להקשיב למנגינה ולוודא שאכן מנגינת דג היא ולא מנגינת שקית ניילון שנתפסה לנו על הדמוי. מנגינה רעשנית במיוחד דהיינו מהירה ובקצב אחיד ורציפה ללא הפסקה סימן היא לדג. מנגינה לא אחידה, פעם מהירה ופעם איטית ואפילו מפסיקה פעמים, בדרך כלל סימן לשקית ניילון או לכלוך אחר שהתלבש לנו על הדמוי.
זה הזמן להניח את כוס היין במנשא ולהתחיל במלאכת הבאת הדג שהיא בעצם המלאכה הקשה, הרגישה והארוכה ביותר במלאכת הטרולינג.
יש לשלוח את אחד מחברי הצוות שינהג את הסירה (יש לבטל את ההגה האוטומטי) והוראות הניווט יגיעו החל מרגע זה רק מאיש הצוות שאוחז במקל.
את מהירות הסירה אנו לא נשנה ודגש מיוחד הוא שלא להאט את הסירה ולא לגרום רפיון אפילו קל בחוט, כל רפיון בחוט נותן לדג שבקצה את הזדמנות חיו לנענע את ראשו ולחמוק משולחננו.
במידה וישנה חגורת לחימה יש ללבוש אותה ולהכניס את בסיס המקל למקומו המתאים בחגורה. יש לעמוד בפישוק קל ולאחוז את המקל בשתי ידיים כשיד שמאל על ידית הרולר ויד ימין מחזיקה במקל מעל הרולר.
כדי לתפוס דג מסירה מפליגה ובייחוד דג גדול יש ללמוד לעבוד עם המקל והרולר בצורה הנקראת "פמפום". כל תנועה אחרת ולא נכונה תביא לקריעת החוט, שבירת הרולר, קריעת פה הדג ובריחתו. ולנו, עייפות וכאבים עזים בידיים.
כדי לבצע "פמפום" נכון עלינו להבין שתפקיד הרולר הוא לאסוף את החוט כשאפשר ולשחרר חוט כשצריך. תפקיד המקל הוא להביא את הדג וזאת עקב כוחו הרב של המקל וצורת אחיזתו בידנו.
לא נוכל ולא נצליח להביא דג במשקל כבד עם רולר לבד שמחובר למעקה הסירה וברוב המקרים ניסיון כזה נידון לכישלון מראש.
כאמור עלינו לנסות ולהביא את הדג לאט ובזהירות ותוך תשומת לב גדולה לכוחו של הדג, לכיוון משיכת הדג את החוט, וכיוון הפלגת הסירה.
דג גדול שנתפס בחכתנו יכול לגרום לנו עבודה מאומצת של חצי שעה ודג במשקל של 15-20 קילו יכול לעכב את שתיית כוס היין הבאה בשעה ומחצה. לכן הסוד הוא לעייף את הדג. ככל שנעייף את הדג יותר ונמשיך "לשחק" עם המקל והרולר נכון, הסיכוי שדג זה יגיע לצלחתנו יגדל וילך.
עוד טעות נפוצה אצל רבים מהדייגים היא להדק את הקלאצ' של הרולר לדרגה גבוה יותר ברגע שנתפס דג. עלינו לזכור ולשנן כי לאחר שכיוונו את הקלאצ' בתחילה אנו לא נוגעים בו יותר במהלך הדייג אלא במקרים מיוחדים ובמיוחד לא בשלב הבאת הדג לכיוון הסירה. כל נגיעה והידוק הקלאצ' יתר על המידה מסכנים את הציוד, קריעת חוט, פתיחת מחברי הביטחון ובריחת הדג.
כיצד ל"פמפם" נכון את המקל?
כאמור יד ימין על ידית המקל מעל הרולר ויד שמאל על ידית הרולר. אנו נוריד את קצה המקל לכיוון החוט (הדג) לזווית של 20-30 מעלות. מנקודה זו נתחיל להרים את קצה המקל לזווית של 60-70 מעלות כלפי מעלה לשמיים וכל זאת ללא איסוף חוט ברולר רק עבודת מקל מול הדג. כשנגיע לזווית הרצויה נוריד את קצה המקל בזריזות ובמהירות לזווית הנמוכה ובמקביל נסובב עם יד שמאל את ידית הרולר ונאסוף כמה שיותר חוט שכתוצאה מההורדה המהירה של המקל נוצר מעין רפיון בחוט. רפיון שבשלב זה וכל עוד אנו אוספים אותו במהירות לא מגיע לאזור הדג ומשאיר את הדג במתח.
כך נבצע תנועות חוזרות ונשנות של העלאת שפיץ המקל לגובה והורדה מהירה תוך כדי איסוף חוט ברולר. לאט וזהירות נקצר טווח בננו ובין הדג שבינתיים מתחיל להתעייף.
במקביל לתנועות הפמפום נביט לכיוון החוט שיוצא מהמקל ונבדוק באם הדג שתפסנו החליט לשנות את כיוון השחייה שלו. במידה והבחנו שאכן הדג שינה כיוון עלינו לתת הוראה להגאי לשנות כיוון בהתאם ותמיד לשמור על מצב שהדג יהיה מכיוון ירכתי הסירה והלאה ולא יצליח לעקוף את הסירה ולנסות ולסבך לנו את החוטים.
למתחילים שבננו אמליץ בשלב זה ובמידה וישנו איש צוות פנוי נוסף לגלגל את החכה הנוספת אם קיימת וזאת כדי למנוע סיבוכים בין המקלות ויותר חשוב להכין את הסיפון לרגע המכריע שבו נזדקק לכל ס"מ סיפון פנוי מחוטים ממקלות ומדמויים חמושים בקרסים חדות.
תוך כדי גלגול החוט יש להעיף מבט מדי פעם על תוף הרולר ולנסות ולחשב כמה חוט יש עוד בחוץ או במילים אחרות כמה רחוק נמצא הדג מאיתנו. יש לזכור שבכל הזמן הזה הסירה עדיין ממשיכה להפליג בקצב קבוע וזאת כדי להמשיך ולעייף את הדג ולא להרפות ממתח החוט.
ברגע שאנו מתחילים להבחין שלא נשאר לנו הרבה חוט בחוץ, עלינו לבקש מהאיש הפנוי על הסיפון להכין את הגאנצ' שתפקידו כפי שלמדנו הוא להרים את הדג.
דג במשקל כבד לא יעלה על הסיפון לבדו ומה שהחוט והחכה מצליחים לעשות לדג כשהוא במים ומשקלו נמוך, הם לא יצליחו לעשות בחוץ כשמשקלו הסגולי יגדל וזעמו יגבר כשיראה את הסירה והדמויות עליה.
חמשת המטרים האחרונים הם הקשים והמסוכנים ביותר, אך יחד עם זאת המעניינים ומדהימים מכולם. אלו חמשת המטרים שאנו כבר מבחינים בגוף הדג מנצנץ במים. אלו חמשת המטרים שאנו אומרים לעצמנו, נצליח או ניכשל? אלו חמשת המטרים האחרונים לבדיקת העומס הרב שמופעל כבר זמן לא מבוטל על הציוד.
כעת יש לתת את דעתנו רק לדבר אחד, לכיוון הדג ולמיקומו. בשלב זה ההגאי מניח את ידו על ידית הגז ונשמע להוראות האיש עם המקל, במידה והדג מנסה להיכנס מתחת לסירה לאזור השדרן (קיל) והמדחף יש להגביר מהירות , ולא לתת לו לבצע את זממו. כל כניסה לאזור זה תגרום לקריעת החוט מאחד מזיזי תחתית הסירה, ברניקלס חד או מדחף מסתובב.
במידה והדג מנסה לעקוף את הסירה מימין או משמאל יש לפעול כדלקמן: ההגאי מסובב את הגה הסירה לכיוון הנגדי שבו הדג מנסה לעקוף והאיש האוחז במקל מנסה להוביל את הדג בעזרת המקל לכיוון הנגדי וכך שוב להביא את הדג לאזור שמול הירכתיים.
לאחר שהדג נמצא מול הירכתיים ובמרחק לא רב מאיתנו יש לאיש הצוות האוחז בגאנצ' את הכבוד לרדת כמה שיותר נמוך לירכתי הסירה ולנסות ולנעוץ את הגאנצ' בדג.
יש להקפיד ולאחוז במעקה הסירה ביד החופשייה שאם לא כן איש הצוות הופך במהרה גם הוא לדג במים. את נעיצת הגאנצ' יש לבצע מלמעלה למטה ומעל הדג, כלומר יש להביא את הגאנצ' מעל הדג לכוון את זווית החוד לכיוון גוף הדג, רצוי באזור הראש ולמשוך למעלה ולכיוון הסירה. נעיצה נכונה ובלתי מתפשרת תעשה את העבודה והדג יוכנע ויועלה לסירה. נעיצה הססנית אשר רק תיפצע את הדג ולא תגרום לחוד להינעץ בדג ותגרום לדג להשתולל להתפרע וברוב המקרים להתנתק מהחוט.
יש לשים לב שלא לנעוץ את הגאנצ' קרוב לגוף הסירה ולגרום לנזק לסירה או במקרה הגרוע לחור בגוף הסירה.
הגאנצ' ננעץ, הדג למעלה והשמחה על הסיפון גדולה. יש להקפיד ולבצע כמה דברים במהירות וזאת כדי למנוע סיבוכים ותקלות בהמשך.
קודם כל יש להמם את הדג באזור העליון של ראשו במהירות על ידי האלה שהכנו מבעוד מועד וזאת כדי למנוע את קפיצותיו על רצפת הסירה כשבפיו עדיין יש קרסים חדות. לא פעם ראיתי קרסים כאלו ננעצות בידיו או רגליו של איש צוות יחד עם הדג הזועם ואז הסכנה גדולה ושחרור הדמוי הופך למלאכה מסובכת ומסוכנת.
לאחר שהיממנו את הדג יש להוציא את הדמוי מפיו בעזרת פלייר או מכשיר המיועד לכך ולאבטח את הדמוי. לאחר מכן יש לבצע חתך עמוק באזור הזנב והגוף כדי לתת לזרם הדם לצאת מגופו של הדג. הדבר חשוב עד מאוד בפרט בחודשי הקיץ כשחם ואנו לא רוצים לחזור הביתה עם דג מקולקל.
לאחר שניקזנו את הדם ולאחר שהצטלמנו עם הדג בכל הפוזות האפשריות, יש להכניסו לקירור כמה שיותר מהר. במידה ואין לנו מקרר יש לעטוף אותו בניר או סמרטוט ולהרטיב כל העת עם מי ים.
כאן המקום להדגיש שבמידה והחלטנו לנקות את הדג על הסיפון, שזה הדבר הנכון והבריא ביותר לעשותו, יש לנקות את הדג ובטנו במי ים ולא במים מתוקים. זאת לפחות עד הגעתנו לבית ששם נוכל לשטוף עם מים מתוקים ומייד למחבת או להקפאה.
בתיאבון
תוייגדיגדייגדייג מסירה