דייג אוהב דגים 15#
יוסי חזום
טרולינג משמעותו גרירה. גרירת חוט הקרס על ידי היאכטה. בפי הדייגים פעולה זאת נקראת ז'ירזור ולמערכת קוראים ז'ורז'רה לאחר שרכשנו והצטיידנו בציוד הדיג לטרולינג, נלמד כיצד להשמיש ציוד זה וכמובן כיצד לתפעל אותו. נתחיל כמובן במגלול (הרולר) ומילוי החוט לתוך התוף המסתובב הפנימי שבתוכו. יש להרכיב את הרולר על המקל בצורה קבועה וזאת לפני מילוי החוט ובכל מקרה אין למלא חוט לתוך הרולר לא דרך מסילות ההובלה של המקל, הדבר ייצור בעיות קשות בעתיד.
לאחר שהרכבנו את הרולר יש להעביר את קצה החוט דרך שפיץ המקל, דרך כל הגלגלות שבדרך ולהכניס את החוט לתוך הרולר, לבצע קשר מוט על התוף הפנימי וקשר אבטחה נוסף. לעזרתנו נגייס אדם נוסף שיחזיק את חבילת החוט בשתי ידיו וידאג לשחרר לנו חוט בלחץ מבוקר במקביל נחזיק את המקל ביד אחת ובשנייה נתחיל לגלול לתוך הרולר חוט על ידי סיבוב ידית הרולר.
יש להקפיד כל העת שהחוט יהיה מתוח דיו כדי למנוע סיבוכים על תוף הרולר. בנוסף חשוב לדאוג ולהזיז את החוט לימין ולשמאל התוף זאת כדי שהחוט יתאסף לכל רוחב התוף ולא יתרכז במקום אחד וייצור גוש. אין לעבור במילוי החוט ברולר את קוטר דפנות התוף הפנימי ויש לחתוך את החוט כאשר דפנות התוף והחוט נמצאים באותו המישור. לאחר שסיימנו את מלאכת המילוי, שבדרך כלל תספיק לנו לחודשים ארוכים ולפעמים אף ליותר, נדאג לקשור בקצה החוט היוצא מן המקל את "הסביבל" האיכותי אשר רכשנו. נקשור את הסביבל בהתאם לאיור המצורף, ונקצץ את השארית כמה שיותר קרוב לקשר ובזהירות.
אם רכשנו דימויים חדשים מחנות הדיג אז אנחנו מוכנים לצאת לדרך, ואם לא, עלינו לדאוג לשייף ולחדד את חודי הקרסים המשולשים בשופין ולהוריד מהן את החלודה, קרסים קהות יחטיאו את המטרה ולא יצליחו להינעץ בפי הדג וגרוע מכך ייפצעו את הדג לחינם. במידה ואנו מתכוננים לבצע טרולינג עם יותר ממקל אחד ביאכטה שלנו עלינו לזכור כי פיתיון אחד יהיה במרחק של 30 מטר רחוק יותר מהשני וזאת כדי למנוע הסתבכות של חוט אחד במשנהו בעיקר בסיבובים או במפנים.
יש להרכיב מעמדים (סטנדים) להחזקת המקלות משני צידי ירכתי היאכטה ובזוית כזו שראש הסטנד פונה אחורה והחוצה, כך נוכל להגדיל את מיפתח הרוחב בין שני המקלות, מעבר לרוחב הנתון של היאכטה. יש לזכור ולאבטח את המקלות בחוט הנקשר בצידו האחד לרולר ובצידו השני בעזרת שקל שחרור מהיר לגוף היאכטה. לא פעם ולא פעמיים ראיתי מקלות ורולרים מתנופפים להם לעבר קרקעית הים מכיוון שהציוד לא אובטח כנדרש . קודם לשחרור חבלי הרתיקה ועזיבת הרציף עלינו לדאוג כי החברים ו/או הצוות שעל הסיפון ידעו את תפקידם, בייחוד ביאכטת מפרש עם מערך מלא. בהפלגת מפרשים חשוב ביותר כי בזמן תפיסת הדג ומשיכת החוט חייב כל איש צוות לדעת בדיוק כיצד לפעול כדי שלא נאבד את הדג או את הציוד. חגורת הלחימה, אלת ההימום, גאנצ' ארוך ומקצץ חוטים איכותי חייבים להיות למעלה על הסיפון ובהישג יד.
יציאה לטרולינג חייבת להתבצע בעונה הנכונה, בשעות המתאימות ובאזור המתאים וזאת כדי להגדיל את סיכויי התפיסה, אולם גם אם יצאנו סתם להפלגת כייף ואנו אוהבים דגים אז כדאי לגרור מקל אחד לפחות מאחור ולנסות לקבל ערך מוסף מההפלגה.
לאחר היציאה מהמרינה וסיום העלאת מערך המפרשים יש להתחיל במלאכת הורדת הפיתיון ו/או הדימוי למים. יש לוודא קודם להורדת הדימוי כי החוט אינו מסובך בקרסים וכי לא שכחנו לנעול היטב את סגר הסביבל. נפתח את ידית המעצור הנמצאת בצד ימין של הרולר, תפקידה של הידית להכניס את התוף הפנימי למצב של ניוטרל, ונתחיל למשוך חוט ביד, יש להשגיח שהדימוי ייכנס ויחדור למים. לאחר שהדימוי יהיה במרחק של כ-3-5 מטר מירכתי היאכטה נעצור את סיבוב התוף בצורה ידנית ונביט היטב בדימוי, נוכל להבחין אם התנהגותו במים נכונה והאם הוא "שוחה" בקו יש עם המקל, דימויים שאינם שוחים נכון ו/או ישר ו/או יוצאים ונכנסים מהמים כדאי להחליף או לכייל בעזרת מישהו שמבין בכך.
נמשיך ונשחרר חוט כשכל הזמן היד החופשייה מונחת על התוף ודואגת להפעיל לחץ מתון כדי שהחוט ייצא בצורה מסודרת ולא ייכרך סביב עצמו וייצור קשר. לאחר שנוציא כ- 50 – 80 מטר חוט נוריד את ידית המעצור למקומה חזרה כדי לעצור את סיבוב התוף ומייד נדאג לכוון את גלגל ההידוק (הקלאצ') לחוזק המתאים. חוזק ההידוק נקבע ל- 1/3 מחוזק החוט שנמצא על התוף וזאת מכיוון שחוזק הקריעה של החוט ירד או מכיוון שיתכן ונוצרו קשרים על החוט, או שנוצר חיכוך של החוט בגלגלות, או שנתוני היצרן ניתנו להתנגדות בתנאי מעבדה, התיישנות החוט ועוד.
במידה שעל החוט שרכשנו רשום חוזק קריעה של 45 קילו, עלינו לחזק את הקלאצ' ולכוון אותו כך שבהפעלת כוח משיכה השווה ל- 15 קילו ויותר, החוט יוכל לצאת בחופשיות ולא להגיע למצב של מתיחה חזקה וקריעתו לאחר מכן. למתחילים שבינינו אמליץ על משיכת החוט מהרולר ביד ובמידה וקל מדי למשוך אז להדק טיפה את הקלאצ', עד שנגיע למצב שבמשיכה סבירה ייצא חוט תוך כדי התנגדות קלה. ישנן כמה צורות לוודא את אורך החוט שהוצאנו, אבל הטוב ביותר הוא להביט לזכור ולהפנים את גובה מישור החוט שנשאר על התוף ביחס לדפנות שבצידי התוף ולהתחיל לגלול חזרה חוט לרולר תוך כדי ספירת הסיבובים של ידית האיסוף, בכל סיבוב אנו אוספים כמות נתונה של חוט וניתן לבדוק את הכמות באופן חד-פעמי ומראש.
עם הזמן נלמד לזהות ולדעת כמה חוט יש בחוץ בהתאם לכמות שנראית על התוף, ביחס לדפנות התוף. לאחר שסיימנו את מלאכת ההורדה, הכיוונים והבדיקות נותר לנו דבר אחרון וחשוב מאין כמוהו, להביט בקצה המקל ולהבחין בתנועת השפיץ, השפיץ אמור "לרקוד" בהתאם לתנועת הדימוי במים, מהירות ההפלגה, עובי חוט וכו'. שפיץ שאינו "רוקד" נכון מסמן לנו כי הדימוי אינו נע נכון, שקית ניילון התלבשה לנו על הדימוי, יש קשר בחוט הדיג ועוד ועוד. עלינו לסגל את ההרגל של התבוננות בקצה המקל מדי פעם ועם הזמן נוכל לדעת בדיוק מה קורה עם הדימוי שלנו הנמצא הרחק מאחורינו.
נבצע את אותו התהליך מההתחלה גם במקל השני אבל הפעם נדאג להוציא כמות קטנה יותר של חוט כדי למנוע סיבוכים (מומלץ לשחרר לפחות 30 מטר פחות). לבעלי הניסיון ולבעלי יאכטות רחבות במיוחד שעליהן מחזיקי חכות משוכללים ניתן להוציא עד 6 מקלות בהפלגה ללא סיבוכים. סיימנו את מלאכת הורדת החוטים והדימויים למים, כיוונו את המעצורים לחוזק המתאים, בדקנו שקצוות המקלות העליונים "רוקדים" ונעים בהתאם לתנועת הדימוי במים.
זה הזמן לבירה טובה או כוס יין ולהתחיל להינות מההפלגה עצמה.
תוייג דיגדייגדייג מסירה