דייג אוהב דגים 11#
שמעון נמר
בגיליון האחרון כתבנו על רולרים ומקלות. קיבלנו תגובות של קוראים רבים: "יופי ומה עם חוטי דיג במה כדאי להשתמש"?
לכן נדבר בגיליון זה על חוטי דיג. בחנויות מוצאים היום 3 סוגים של חוטים המתאימים לדיג גרירה (טרולינג): חוטי ניילון, חוטי דקרון וחוטי דיינמה.
מה צריך לבדוק כאשר עומדים לרכוש חוט דיג לגרירה? הגורם החשוב ביותר הוא גודל המגלול (רולר) וקיבולת החוט שלו. לאחר מכן צריך להחליט באיזה חוזק אנו מעוניינים (בהתאם למשקל הדג בו אנו מעוניינים).
חוט ניילון – בחנויות יש כיום מבחר גדול של חוטים וכל חנות רצינית תציג לפחות 3 סוגי חוטים משובחים. אצל כל יצרן, איכות החוט מצוינת על האריזה בשמות כמו: סופר סופר סטרונג, אקסטרא סטרונג, סופר סופט, אקסטרים וכ"ו.
אני אומר לכם תשכחו מהשמות ותתייחסו ל- 3 נתונים: עובי, חוזק (התנגדות לקריעה) וצבע החוט (דברים אלה תקפים גם לגבי שאר סוגי החוטים ולא רק לניילון). ככול שהחוט דק יותר וחזק יותר, הוא גם יקר יותר. הצבע המומלץ של החוט הוא לפי הסדר הבא:
שקוף לגמרי – קליר Clear
ירוק
אפור
לחוטי הניילון חיסרון אחד, בזמן משיכת החוט בטרולינג ליפופי החוט בתוף הרולר נוטים להילחץ. לכן בזמן שחרור חוט מהרולר יש לשחררו ע"י משיכה ידנית. בעיה זו לא קיימת בחוטי דיינמה ודקרון.
את חוטי הניילון מומלץ לקנות באריזות של 300 מטר או 500 מטר המתאימות למילוי אחד בטרולינג. לא מומלץ לחבר שני חוטים בקשר.
חוט דקרון- חוט זה קיים זמן רב בשימוש בארץ ומשתמשים בו בעיקר ברולרים חשמליים וטרולינג.
הדקרון נמכר לפי חוזק ליברות ולא לפי עובי למרות שיש חוטים באותו חוזק שהעובי שלהם שונה. מידות החוזק הנפוצות הם 30-50-80-100-130 ליברה, באריזות של 500 מטר בערך, ולפעמים גם 100 מטר.
יש לבדוק בעת הרכישה שהחוט לא ספוג בשעווה. בארץ עקב תנאי האקלים השעווה נמסה והחוט נדבק כגוש דביק ולא משתחרר מהרולר.
רוב חוטי הדקרון הנמכרים בארץ הם לבנים, לכן יש להשתמש בחוט מוביל שקוף באורך של כ- 2 מטר או לחילופין לצבוע את ה- 2-3 מטר הראשונים בטוש כביסה שחור שלא יורד במים על מנת שלא יבלוט לדג בים.
חוט הדקרון, בניגוד לחוט ניילון, ניתן לחיבור על ידי קשירה.
חוט דיינמה – חוט זה חדש בשוק ומתאפיין בחוזק חוט רב, יחסית לעובי החוט. לכן אפשר לטעון יותר חוט ברולר.
גם בחוט זה יש איכויות שונות וככול שהחוט דק יותר וחזק יותר המחיר יקר יותר. הצבע המקובל הוא אפור או ירוק. בחוט זה מקובל להשתמש בלידר ליין של 2 מטר בערך בקצה החוט.
מי שרוכש חוט דיינמה יכול להשתמש במקל עם גלגלת קצה או במקל עם טבעות סיק. אין להשתמש במקל עם טבעות רגילות, חרסינה אש סיליקון. בטבעות אלה החוט חורץ את החישוק הפנימי עקב החיכוך והחום שנוצר. חיכוך זה גם "פוצע" את גידי החוט ומחליש אותו.
חוט הולכה (לידר ליין) – קיים חוט מיוחד להולכה שמגיע באריזות של 20 מטר. בכל חנות מקצועית ניתן לרכוש אותו. אם אין לכם את החוט הזה אפשר להשתמש בחוט ניילון רגיל בתנאי שהחוזק שלו לא יפחת מחוזק על החוט הראשי.
אז מה נשאר? להטעין את הרולר, לתפוס יום יפה ולהודיע לאישה להזמין אורחים לארוחת דגים.
סיפורו של יום דיג
אילת, יום שבת שבע בבוקר חבורת הדיג שלנו נפגשת בסירה להפלגת דיג. יוצאים לים ומז'רז'רים עד שמגיעים מול מזח ק.צ.א.א 2. זורקים עוגן קוצים (חתול) בעומק של 140-150 (אסור להשתמש בעוגן רגיל או בטון על מנת למנוע פגיעה באלמוגים). פורסים סביב למעקות (Railling) רולרים חשמליים ומקווים ליום דיג מהנה. הפיתיונות שיש לנו : טרולוסים במלח, ראשי קלמר ושרימפס. מכינים סלינגים של 3-4 קרסים, כל קרס עם פיתיון שונה, מורידים לקרקעית והופ מרגישים את האכילות, מעלים לבדיקה והקרסים נקיים. ממהרים "לפטם" את הקרסים ויורדים שוב: שוב יש אכילות, אבל עכשיו גם הדגים נלכדים. לאחר זמן קצר מעלה שרוני דג אנדראה יפה של כ-400 גרם. עוברות עוד כמה דקות גם ויקי וחיים מעלים דגים, תוך זמן קצר גם יניב ויורם ורק אני מאכיל את הדגים ולא תופס כלום. כך זה נמשך עד שתפסתי דג על הקרס אבל כשאין מזל מה קורה? הדג חג סביב ונכרך על החוט של חיים וכך קורה שהוא מרים את הדג שלי ביחד עם החוט ואני, כלום !. ככה זה נמשך שכולם דגים ואני "נדה-כלום" ולכן אני לוקח וויר עם כבל דק וקרס נורווגי מספר 5, מרכיב על מקל ורולר טרולינג, מלביש ראש קלמר על הקרס ושולח לים, בום, יש משיכה חזקה, אני מתחיל לגלגל את הרולר. הדג מושך בחוט ומכיוון שאני משתמש בחוט דק יחסית אני משחרר קצת מצמד והדג לוקח חוט. כך אני עובד על הדג מספר דקות הנמשכות כנצח עד שאני פוגש את הדג, מה זה דג? כריש לבן סנפיר! לאחר עמל רב אני מעלה אותו לסיפון בזהירות, מצלם, ומכיוון שאנחנו לא סינים, ולא אוכלים מרק סנפירי כריש לחיזוק כוח הגברא, והכריש בסך הכול הציל את כבודי כדייג, אני משחרר את הקרס ומחזיר את הכריש חזרה לים. הכריש צולל במהירות ונעלם במעמקים. אני בטוח שעוד זמן רב הוא לא יתקרב יותר לסירה. כך הסתיים עוד יום דיג בכבוד: תפסתי לא "סתם" דג.