תחזוקת מנועי בנזין חיצוניים
מאת דני וואסה
תחזוקה משמעותה להשקיע מעט עכשיו, כדי לחסוך הרבה אחר כך. הזנחה לעומתה, מעבר לנזק הכספי, יכולה לגרום בים לסכנה ממשית לחיים. זה לא נעים כשהמנוע שובק בכניסה למעגנה בים גבוה, אך בהחלט ניתן לצמצם את הסיכויים שדבר כזה יקרה. על ידי מתן תשומת הלב הראויה למנוע, ניתן להאריך את חייו בשנים רבות ולפנות למכונאי לעתים נדירות בלבד. כדי לעשות זאת, צריך להכיר את חלקי המנוע ולדעת אילו מהם הם אלה החשופים לבלייה והנדרשים לבדיקה וטיפול בעת הצורך.
בין אם מדובר במנוע חיצון של שתיים או ארבע פעימות, התחזוקה המונעת דומה למדי ונחלקת לשני סוגים עיקריים: טיפולים תקופתיים ובדיקות שגרתיות. למעקב אחרי הטיפולים התקופתיים, המתבצעים בכפוף לשעות עבודת המנוע ולפי הגדרות היצרן או הבלאי הטבעי של החלקים,יש צורך רק ברישום מסודר של שעות המנוע. רישום זה אינו משאיר מקום לטעויות כתוצאה מחוסר תשומת לב. גם בבדיקות השגרתיות תשומת לב היא המפתח להצלחה, אך כאן הדבר קל יותר- פשוט מבצעים את כל הבדיקות, לפני כל יציאה לים ופותחים עיניים לתופעות חריגות.
באם נמצאה בסקירת המנוע חריגה כלשהי שדורשת טיפול והחלטתם לבצע אותו בעצמכם, חשוב להיות בטוחים בכישורים ובידע שלכם להשלים את המלאכה באופן מקצועי, טרם התחלתה. מומלץ להיעזר לשם כך בספר ההוראות של המנוע- כיוון שזה מכיל את כל המידע הדרוש על כלים, שיטות פירוק, בדיקה, ניקיון וההרכבה מחדש של המנוע שלכם. יש לעקוב במדויק אחר הוראות היצרן- לקנות את החלקים והתכשירים המומלצים על ידו, לקרוא את התוויות על גבי המיכלים וליישמם כפי שכתוב, אחרת המנוע עלול להינזק. אם אינכם מאמינים ביכולת שלכם לבצע את העבודה, מוטב לקרוא למכונאי ימי שיעשה זאת.
בדיקות שגרתיות
הורידו את המנוע למים. לפני ההנעה, פתחו את מכסה המנוע ובדקו חזותית את שלמות כל חלקיו. חפשו נזילות, ברגים רופפים וכבלים חשופים. ניתן לתקן את אלה בקלות יחסית. חפשו סדקים- חלק סדוק לא ישרוד זמן רב גם אם נכון לאותו רגע אין השפעה ניכרת על ביצועי המנוע. במנוע ארבע פעימות, בדקו את גובה שמן המנוע באמצעות המדיד. לפני החזרת המכסה, רססו את חלקי המתכת בספריי דוחה מים.
שימו לב שהמנוע מחובר כהלכה ושהמדחף חופשי להסתובב, וודאו שהגיר נמצא בהילוך ניטרלי. הניעו את המנוע ובדקו את יציאת מי הקירור. על המים לצאת בזרם יציב ולהיות פושרים, אבל לא חמים. זרם חלש או מפוצל נובע פעמים רבות כתוצאה מסתימת פתח היציאה שאותו אפשר לנקות בקלות באמצעות חוטר, אך יכול להעיד גם על הצטברות קורוזיה בצנרת מי הים. בדקו את פעולת המנוע בהילוך קדמי, אחורי ובניוטרל. רק לאחר חימום המנוע, עזבו את הרציף וצאו לים. במהלך השיט, השגיחו כל הזמן על יציאת מי הקירור.
לאחר החזרה, פתחו שוב את מכסה המנוע. סרקו שוב חזותית כדי לוודא שלא נוספו נזילות, סדקים וכד'. נגבו בסמרטוט לח את בלוק המנוע משאריות מים מלוחים, ורססו מחדש בספריי דוחה מים. לעתים כדאי לרסס בספריי סיליקון את אטם מכסה המנוע כדי לשמור על כושרו. הרימו את המנוע ובדקו את שלמות המדחף והעקב. שטפו את המנוע במים מתוקים לאחר כל שימוש, על ידי חיבור צינור מים שבקצהו אוזניות לפתחי היניקה של מערכת הקירור, (קיימים מנועים שבהם יש פתח ייעודי לשטיפה). השטיפה נועדה למנוע הצטברות קורוזיה בצינורות הקירור. כסו את המנוע בכיסוי כנגד קרינת UV.
טיפולים תקופתיים
הטיפולים התקופתיים בהגדרתם נופלים על התפר שבין עבודת בעל מקצוע לזו של בעל המנוע. הדבר תלוי בכישוריו, נכונותו והאמצעים העומדים לרשותו של בעל המנוע. בעבור השקעה מועטה בצורת זמן לימוד, גם אם לא היה מורגל בזה קודם- יכול בעל המנוע להגיע לכדי חיסכון משמעותי בביקורי המכונאי הימי ולהרוויח את הערך המוסף של היותו קשוב למנוע שבו טיפל בצורה טובה. לצורך הסקירה של הטיפולים התקופתיים נוח להסתכל על המנוע כמכלול של מערכות ולתאר את האחזקה של כל מערכת בנפרד.
מערכת הדלק
הדבר הפשוט ביותר לבחון ולתחזק במערכת זו הם צינורות ההובלה והפילטרים של הדלק. הצינורות נוטים להתייבש ולהיסדק עם הזמן, במיוחד במנועים שלא נעשה בהם שימוש באופן תכוף. אין צורך כמובן לציין את הסכנה שבנזילת דלק תחת מכסה המנוע. פעם בחודש יש לבדוק את הצינורות לאורך כל המערכת על ידי כיפופם, בכדי לראות אם הופיעו סדקים ולהחליפם במידת הצורך.
כדאי מאוד להתקין במערכת הדלק פילטרים משני סוגים: האחד לסינון מוצקים מהדלק ואילו השני להפרדת הדלק ממים. שני רכיבים אלה מאוד לא רצויים בתא השריפה לטווח הארוך. עם הזמן, המסננים מתמלאים, אספקת הדלק למנוע או ההפרדה ממים יכולים להיפגם. לכן יש להחליף או לנקות את אלמנט הסינון ולרוקן את כוסית המים השקופה בשלב ההפרדה בערך כל חודש, או בתדירות שהוגדרה על ידי היצרן ובהתאם לטיב הדלק שנרכש.
הדלק עצמו הינו בעל אורך חיים מוגדר של כחצי שנה ואינו ראוי לשימוש מעבר לתקופה זו.
מערכת הגיר וההנעה
שמן ההילוכים (גיר) במנועים חיצוניים נמצא באזור העקב- מתחת למים וככזה הוא חשוף כל הזמן לסכנת חדירת מים, אשר יהפכו אותו ללא יעיל. הנזק יתבטא בהרס תיבת ההילוכים עצמה. החלפה עקבית של שמן תיבת ההילוכים, לאחר כל מאה שעות עבודה- מבטיחה מעקב אחר שלמות תמסורות ההילוכים ועקב המנוע ושומרת על השמן בדרגת סיכוך מיטבית המבטיחה תפעול תקין וחסכון בדלק.
מדחף תקני בסיבובו במים שרוי באיזון ומעביר את הדחף קדימה. הפעלת המנוע עם מדחף עקום או שבור יוצרת רטט לא אחיד, אשר מטפס במעלה המנוע ויכול להזיק קשות להילוכים (גיר). חובה לתקן או להחליף מדחף פגום בזמן- זאת פעולה לא מסובכת ולא יקרה, על מנת שלא לגרום לבעיות קשות הרבה יותר בהמשך. כל שלושה חודשים יש לפרק את המדחף, לנקות אותו מלכלוך ולגרז את הציר עליו הוא יושב, כדי למנוע עומס על המנוע המעלה את צריכת הדלק. באותה הזדמנות בדקו את בורג המדחף וודאו כי הוא סגור היטב ולא רופף. לא ניתן להרים מדחף הנופל בעת הפלגה ולחברו מחדש.
מצתים
המצתים מייצרים ניצוץ חשמלי הגורם לפיצוץ תערובת הדלק כאשר הבוכנה נמצאת בשיא הגובה והדלק דחוס ביותר. כתוצאה מהלחצים האדירים בעת הפיצוצים, המרווח שבין שתי האלקטרודות במצת גדל לאורך זמן והמצת חדל מלתפקד באופן תקין. הדבר מתבטא בתחילה בעלייה בצריכת הדלק, אך יכול בסופו של דבר להרוס את המנוע. אורך חיי מצתים משתנה בהתאם ליצרן ולאיכות, אך כדאי מאוד לבדוק כל חודש את מצבם של המצתים, לנקות או להחליף אם צריך.
הגנה גלוונית: אנודות,צינקים או בשמו העברי-אבץ
פיסות האבץ מותקנות ליד המדחף. כידוע בין שתי מתכות נוצר שדה אלקרו-מגנטי. פרודות המתכת הרכה יותר עוברות ומצפות את המתכת הקשה יותר.תהליך חשמלי זה ניקרא בשם תהליך גלווני.זהו תהליך העלול להיות הרסני ולעתים מהיר ביותר.הוא מתבטא ב"אכילת" החלק העשוי ממתכת חלשה יותר. מים חמים יותר, או מלוחים יותר מאיצים את התהליך. פיסות האבץ אמורות ל"האכל" במקום חלקי המנוע (כ-3 חודשים זהו זמן סביר בארץ). יש להחליף את האבץ הפיסות חדשות.אם לאחר זמן האבץ ניראה כחדש המשמעות היא תקלה.אם האבץ לא נאכל ,חלק אחר נאכל במקומו. לפעמים הסיבה היא צביעה של האבץ דבר המנטרל אותו. לעתים זוהי איכות האבץ.מכל מקום חשוב לפנות למכונאי ימי ולוודא את סיבת התקלה.
מערכת הקירור
מערכת הקירור הפתוחה במנועים חיצוניים מחייבת שטיפה לאחר כל שימוש במנוע למניעת קורוזיה והצטברות אבנית בצינורות הקירור, אך מעבר לטיפול שגרתי זה יש לנקוט בפעולת מנע תקופתית נוספת. משאבת מי הקירור עובדת בעזרת אימפלור- אלמנט מסתובב העשוי גומי ומתבלה עם הזמן. כדאי להחליף את האימפלור כל שנה, גם אם לא נקרע,כדי לשמרו במצב תקין ובכדי לשמור את ברגי המשאבה במצב טוב לפתיחה במקרה של צורך מיידי. את מערכת הקירור רצוי לשטוף מדי שנה בחומר מסיר אבנית. יש למלא את המערכת בחומר ולהשאיר למספר שעות על פי הוראות היצרן ואז לנקז ולשטוף היטב. חשוב! אם למרות צעדי המנע ארעה בכל זאת תקלה כלשהי במערכת הקירור והמנוע התחמם, למשל כתוצאה מסתימת פתחי יניקת המים על ידי ניילון או לכלוך- יש לפרק את המצתים, לטפטף לתוך הצילינדרים מעט שמן מנוע ולשמור את המנוע בתנועה ללא הנעה על ידי משיכה איטית בחבל המתנע, כדי למנוע מחלקי המנוע להיתפס.
גירוז במקומות המועדים
חשוב לגרז כל כמה חודשים את צירי התנועה של המנוע בפטמות הגירוז המיועדות לכך. הכנסת הגריז החדש דוחפת את הישן החוצה, אותו יש לאסוף ולסלק. כמו כן יש לגרז את נקודות החיבור הנעות בין מצערת השליטה לבין ההילוכים (גיר) ובתוך מצערת השליטה עצמה כדי לאפשר שליטה חלקה והחלפת הילוכים נוחה. חשוב להשתמש בגריז ימי כיוון שהוא בעל תכונות עמידות גבוהות למי ים יחסית לגריז מכונה רגיל.
מערכת השמן במנוע ארבע פעימות
אין לצאת לים בלי לבדוק את גובה שמן המנוע בעזרת המדיד. חוסר שמן יגרום להרס של המנוע בכל החלקים הנעים ולהשבתת כלי השיט. כדאי מאוד גם לשאת שמן נוסף למקרה של דליפה שתתפתח בים. אחת לחצי שנה בערך, יש להחליף את כל השמן- כיוון שעם הזמן הוא מאבד את צמיגותו ויכולת סיכתו. כמו כן, יש להחליף את פילטר השמן- כיוון שזה נסתם בחלקיקים אותם הוא מסנן ויכול למנוע את הגעת השמן למערכות הנעות במנוע.
אז איך מתחילים לתחזק את המנוע לבד?
באין ידיעה על מצב הטיפולים של מנוע וכשנראה שלא טיפלו בו זמן רב- הדבר הנכון ביותר לעשותו הוא "איפוס" טיפולים. מחליפים את המסננים, המצתים, התקני ההגנה הגלוונית (אבץ) וכל מה שנראה לנו כדורש החלפה או לא ידוע אם בוצעה החלפה בזמן. לדוגמא: מצתים, אם אינך בטוח בגילם, החלף אותם. נקה את המנוע כמו שצריך, גרז, שמן והתחל ברישום טיפולים מסודר. המנוע יודה לכם,הארנק גם.
ואל תשכחו, אם יש ספק אז אין ספק! אם אינכם בטוחים בטיפול שיש לתת או שצצה בעיה ולו הקטנה ביותר, פנו מיד למכונאי ימי. טבען של בעיות קטנות בחוף להפוך לבעיות קריטיות בים.