להפליג מהר יותר
מאת צ’טו גבהארט
היאכטה או סירת המירוץ שלך בוודאי במצב נהדר והיא מפליגה הכי מהר שאפשר. אבל האויב של הטוב הוא היותר טוב. עם קצת מאמץ (וכסף!) תוכל להפליג מהר יותר. מי לא מעוניין?
היאכטה או סירת המירוץ שלך בוודאי במצב נהדר והיא מפליגה הכי מהר שאפשר. אבל האויב של הטוב הוא היותר טוב. עם קצת מאמץ (וכסף!) תוכל להפליג מהר יותר. מי לא מעוניין? מבלי שניכנס ל"הגזמות פרועות" רחוקות מהמציאות משהו בסגנון של "אני רוצה שרק המדחף שלי יחיה במים.." שזהו בערך תמצית שאיפותיו של מתחרה ממוצע בשיוט מונטה קרלו – לונדון.
ישנה אמת בסיסית: כל סירת מירוץ צריכה להגיע לריחוף (PLANNING ) כדי להגיע למהירות המירבית שלה. כלומר: כל דבר שמחזיק אותה למטה בתוך המים הוא רע וכל דבר שעוזר לה לצאת יותר מהר מהמים הוא טוב.
המעצב של כלי השיט שלך עיצב את הכלי "בתנאים סטריליים מושלמים". לדוגמה: כמשקל הגוף נלקח נתון של סירת מירוץ עם ציוד בסיסי ואתה הוספת מקרר ועוד מיכל דלק. ובכלל, המתכנן לקח בחשבון 4 אנשים בסירה, ואתה, מה לעשות, לא מפליג עם פחות מ- 6 חברים.
אתה יכול לתקן סטיות רבות מנתוני התכנון של הסירה באמצעות ה – TRIM .
לוחות הטרים אינם עוד "קישוט" בירכתי הסירה. יש להם תפקידים רבים ואפשרויות ניצול רבות. ניתן לשלוט בהם על זווית גוף הסירה ביחס למים בדיוק כמו שלוחות הכנפיים שולטים על גוף המטוס, ניתן לשלוט על הזווית שבין המדחף לכלי השיט וגם על עומק המים בו יפעל המדחף. הזווית בה ייקבעו לוחות הטרים תשתנה כמובן בהתאם למהירות הסירה. ממצב של "ללא תנועה" למצב של "מהירות מירבית".
הסוד תלוי ביכולת הכיוונון. כיוונון מדויק יותר מביא לתוצאות טובות יותר. כל אחד מאתנו מכיר את צילומי גוף המטוס הנמצא בתוך מנהרת רוח. צילומים אלו מראים את מערבולות האוויר שנוצרות בכל מצב בו מופרעת זרימת האוויר על פני גוף המטוס. אותן הפרעות נוצרות גם במים.
קל לדמיין את זרימת המים בתחתית הסירה כאשר הם עוזבים את קו הירכתים. בתחילה הם ממשיכים לזרום בהמשך לגוף הסירה, ומהר מאוד מאבדים את צורת הזרימה הקודמת. "איבוד צורת הזרימה הקודמת" הוא למעשה המערבולות אותן ראינו בצילומי מנהרת האוויר בה היה המטוס. מערבולות אלו הן אולי הגורם החשוב ביותר המשפיע על ירידת מהירות הסירה.
כעת נעבור לחרטום הסירה, נסה בעת הפלגה לראות כמה זמן לוקח לחרטום מהרגע שאתה מעביר הילוך ל"מהירות מלאה" לרדת ממצב של "הזדקרות" למצב שבו הסירה מקבילה לפני המים. מצב זה הוא המצב שבו תוכננה הסירה להגיע למהירות המרבית. אתה כמובן רוצה להגיע למצב זה במהירות האפשרית. לפניך כמה רעיונות.
הוסף לוח הידרופויל HYDROFOIL
הידרופויל הוא לוח המחובר למנוע ומוצב בזוית קטנה יחסית לפני המים. עם התקדמות הסירה, בשל הזווית, נוצר לחץ מים גבוה מתחתית הלוח ולחץ מים קטן בחלקו העליון. זהו למעשה עקרון העילוי של מטוס. בפועל בסירה ההידרופויל גורם ללחץ המזרז את הוצאת הסירה מהמים כדי שתגיע לריחוף.
ההידרופויל ידוע בשמו המסחרי דואל – פין FIN – DOEL או STINGRAY , והוא מתחבר באמצעות ברגים לפלטת הקניטציה הן במנועי חיצון והן במנועים פנימיים.
החסרון: במהירויות נמוכות הסירה תצרוך יותר דלק בשל החיכוך. מאידך, כאשר הסירה מגיעה לריחוף ניתן להישאר בריחוף במהירות נמוכה יותר ואז נגיע לחיסכון בדלק. נקבל שני יתרונות: הראשון, גל הירכתים הנוצר יהיה קטן יותר (יתרון בסקי) ושני ההיגוי יהיה קל יותר. נסה ותהנה!
מחיר : $25 – $35.
השתמש בלוחות הטרים ביעילות
פעם חשבו שעצם הרכבת לוחות טרים בירכתיים מספיקה כדי להביא את הסירה לריחוף. לוחות אלו היו קבועים, בזוית המבטיחה הרמת החרטום. היום ברור כי על לוחות הטרים להיות מתכווננים וכי זווית הטרים חייבת להשתנות כאשר הנתונים משתנים. הנתונים יכולים להיות נתוני הסירה כמו משקל כללי, חלוקת המשקל בסירה וכו’. או נתוני הים כמו גובה הגלים, כיוון ועוצמת הרוח. כאשר הסירה נמצאת בריחוף ניתן להוריד את מספר סיבובי המנוע ולהישאר באותה מהירות. במצב זה יש להחזיר את לוחות הטרים למצב נורמלי המקביל לקו זרימת המים בתחתית הסירה. זאת, על מנת להקטין את החיכוך במים. נוכל להרגיש זאת מיד. עם החזרת הטרים למצב נורמלי הסירה פשוט תפליג מהר יותר וגל הירכתים יקטן. מאידך אם הסירה איננה מאוזנת, לדוגמא בשל רוח חזקה הנושבת מימין, ניתן להרים את דופן שמאל על מנת לאזן את הסירה ולהישאר במהירות גבוהה. אם אתה מפליג בים גלי חשוב לתת לחרטום עילוי טוב יותר באמצעות הרמת לוחות הטרים. כך הסירה "תטפס" על הגל עוד יותר ומהירותך לא תיפגע. לסיכום יד אחת עושה בהגה, יד שניה עושה בטרוטל ויד שלישית מטפלת בטרים. ואם יש לך רק שתי ידיים אל תעזוב את ההגה. ולכן ברוב הסירות הטרים נשלט מהטרוטל.
מחיר: $450 – $350
טרים הידרואלי POWER TRIM – המתכון המושלם
האם למנוע החיצון או הפנימי שלך יש טרים הידרואלי? לרוב המנועים החדשים יש טרים כזה BUILT – IN . הטרים ההידרואלי מזיז את יחידת המנוע (חיצון או פנימי) בזווית לגוף הסירה ובעצם מבצע את פעולת לוחות הטרים. פעולת הטרים הנשלטת מעמדת ההיגוי יכולה לשנות את זווית המדחף עד ל – 20 מעלות. שימוש ב – TILT , כלומר הרמת המנוע, יכולה להביא את המנוע עד ל – 70 מעלות ממצבו הרגיל, כלומר מחוץ למים. כל שייט המשאיר את הסירה שלו במים מכיר את הצורך להוציא את המנוע מהמים בסוף ההפלגה. אבל כמה מהם משתמשים ביכולת הזאת כדי להגיע לריחוף מהיר יותר? לשייטים המפעילים מנוע חיצון קטן מוכרת העבודה הקשה הכרוכה בשינוי הטרים, כלומר זווית המדחף במים. יחד עם זאת חשוב מאוד באמצעות ניסוי לדעת באיזה זוית כדאי להציב את הטרים בעומסים שונים של הסירה. לצורך ניסוי זה, במידה ואין מד מהירות, ניתן להשתמש ב – G.P.S התוצאות עשויות להפתיע אתכם.
לכלי שיט ממנועים ישנים אשר למנועים שלהם אין טרים הידראולי ניתן לקנות מערכת כזאת בנפרד. על מנת להרכיב את המערכת יש לחבר את המנוע לסירה במרחק של כ – 20 ס"מ לפחות מהדופן. הצבה כזאת ידועה בשם "SET BACK " או "הזזה לאחור" והיא כשלעצמה ללא קשר לטרים או לטילט טובה מאוד להגברת מהירות ושליטה, זאת, מאחר והמדחף נמצא במרחק מה מהדופן האחורי ומחוץ למערבולות הנוצרות ליד הדופן.
מחיר: $500 – $400.
התרכז ב SETBACK קח את המדחף לאחור
רעיון ה SETBACK ראוי למאמר בפני עצמו. בעקרון הרעיון הוא להרחיק את המדחף מירכתי הסירה (TRASOM ) על מנת שהוא לא יושפע מזרם המים המגיע מכיוון החרטום וייצר מתחתיו מערבולות ותופעות "תת לחץ" המפריעות לפעולות המדחף. גם לבועות האויר הנוצרות מאחורי הירכתים השפעות שליליות על פעולות המדחף. הפתרון הפשוט הוא הרחקת המדחף מהירכתים. בכלי שייט המתוכננים מראש לביצועים מהירים נותנים את הדעת לנושא זה כבר בשלב התכנון. החברות COOK ו T&H – MARIN מציעות ערכות "אחרי מכירה" המאפשרות הרחקת המדחף עד 30 ס"מ.
המחיר כולל 450$ – 150$
למעלה או למטה : התקן JACKLATES
התקנה אופטימלית של גובה המנוע וכתוצאה מכך המיקום המדויק של המדחף ביחס לקרקעית הסירה הוא אולי הנושא החשוב ביותר וגם הפשוט ביותר להשגת מהירות מכסימלית. ה"גק-פלט" מאפשר לשלוט בגובהו של המנוע החיצון ולמקמו באופן אנכי (ורטיקלי) מדויק כדי שיתן את התוצאה הטובה ביותר. המוצר נמכר עם שליטה מכנית או הידראולית . אנחנו כולנו יודעים שיעילות המדחף במים תלויה בשוקע של כלי השייט ובמהירות הנדרשת. במהירויות נמוכות על המדחף להיות עמוק יותר במים כדי להשיג "אחיזה" טובה יותר. במהירויות גבוהות נשאף שהמדחף יהיה כמה שיותר בקו אחד עם גוף כלי השייט הגולש. (מושג זה נקרא בפי המומחים מימד ה- X ). שליטה במיקום האנכי הנכון תיתן לנו מהירות גבוהה יותר, גרר מופחת וזאת חוק חסכון בדלק. כ"צופר" נקבל גם יכולת הרמת המנוע כאשר אנו מפליגים באזור רדוד או מתקרבים לחוף.
בשוק מגוון רחב של "גק – פלטס". הבחירה חייבת להיות מותאמת לגודל כלי השייט ומשקל המנוע. ניתן לקבל את האביזר עם שליטה הידראולית או כיוון באמצעות בורג.
המחיר 700$ – 200$ (לא כולל הרחבה)
בדוק את המדחף, על תהסס להחליף
החלפת המדחף עשויה לתת את השיפור הדרמטי ביותר במהירות הסירה.
היא גם הפתרון הטוב ביותר במשוואה של השקעת כסף מול הגדלת מהירות. להתאמת המדחף יכולות להיות השפעות שונות וחשובות. היא יכולה לשנות את הצורה בה הסירה "לוקחת" גל במהירות גבוהה. באיזה מהירות הסירה "עולה" לריחוף (PLANING )? איך החרטום מתרומם במהירות שיא וכמובן על חצוצרת הדלק במהירויות שונות. בחירת מדחף היא שילוב בין "ניסיון ותהיה", בו מחליפים מדחפים תוך בדיקת יעילותם וידע הנדסי. הידע ההנדסי הבנוי על הנתונים ההנדסים של כלי השייט והמנוע מקטין לנו את מרחב החיפוש. יורם בלום מאמביל – יבואנית המנועים נותן "כלל אצבע" המאפשר לדעת אם המדחף הנמצא בסירתנו הוא המדחף המתאים. אם מד סיבובי המנוע שלך מראה במצב של מהירות מכסימלית (הטרוטל במצב של מלא קדימה) בערך 400 סיבובים לדקה (RPM ) פחות מהמלצת היצרן, המדחף שלכם מתאים. אם הוא נופל בהרבה ממספר זה, המדחף אינו יעיל. הנתונים החשובים של המדחף הם הקוטר (DIAMETER ) והפסיעה (PITCH ). הגדלת הפסיעה ו/או הקוטר תאפשר יותר סיבובי מנוע. אם מספר סיבובי המנוע גבוה מדי, המנוע שלכם פועל מתחת לעקומת ההספק שלו. במקרה כזה בנוסף לחוסר יעילות נגרם גם נזק מצטבר למנוע. הגדלת הפסיעה או הקוטר היא הפתרון למצב זה. שייטים רבים נוטים להחליף את המדחף למדחף פלדת אל –חלד (נירוסטה) במקום מדחף יציקת החמרן (אלומיניום) התקני. ינקי, מכונאי כלי שייט ותיק ממרינה הרצליה מציע לא להחליף מדחף רגיל למדחף אל-חלד בכלי שייט שהספק מנועיהם פחות מ- 300 כוחות סוס. למרות שגם בהספק מנועים זה ייתן מדחף האלומיניום 90 אחוז מהביצועים, מדחף האל-חלד יחזיק מעמד טוב יותר בהספקים שמעל 300 כ"ס מאחר והשחיקה תהיה קטנה יותר ומכאן מידות המדחף ואיזונו לא ישתנו בשל המאמצים המופעלים עליו.
במידה והחלטתם להחליף את המדחפים למדחפי פלדה אל-חלד כדאי לקנות אותם מאותו יצרן מדחפים או מנועים. מדחף של יצרן אחר עשוי לא להתאים ב- 100 אחוז לתברוגת הציר, לאום הסוגר, לפין הגזירה (שתפקידו למנוע נזק למערכת התמסורת במקרה שהמדחף פוגע במכשול) וכו’ במהירויות ועומסים גבוהים יש לזה משמעות רבה . מדחפי פלדת אל-חלד חזקים פי חמישה ממדחפי חמרן (אלומיניום). לנושא זה חשיבות רבה לביצועים מאחר ובמדחפים אלו קצות הלהבים נשמרים טוב יותר. אך ליתרון זה גם חסרון. אם תפגע בסלע, יתכן ומדחף האלומיניום ייפגע אך לא הציר ותיבת ההילוכים. במדחף פלדת אל- חלד המצב הפוך.
מחיר 600$ – 50$
סוד המהירות הגבוהה : הקפדה על הפרטים הקטנים.
אין דבר מתסכל יותר מאשר לראות חבר או חברים בעלי כלי שייט זהה שמשאירים אותך עם טרוטל "מלא קדימה" בתוך גל הירכתים שלו, כאשר הוא הולך ומתרחק.
כדי למנוע מצב זה ולפני ההשקעות הגדולות כדאי לשים לב לפרטים הקטנים:
האם הדלק שלך טרי, נקי וחופשי ממים, האם החלפת מסנני (פילטרים) דלק ובדקת דליפות בצנרת הדלק?
האם מזרקי הדלק (INGECTORS ) נקיים?
האם כיוונת את ההצתה?
האם מסנן האויר נקי?
האם יחס השמן/דלק נכון? האם החלפת שמן בזמן?
האם בדקת שמן במערכות ההידראוליות ?
האם הטרוטל יכול להגיע למצב של "מהירות מלאה".
במנועים פנימיים: בדוק רעידות: אם יש רעידות או התחממות, הציר אינו מכוון. אתה מבזבז הספק ולא תוכל להגיע למהירות מירבית.
בדוק את הצינק (ZINK ) המורכב בתחתית פלטת הקניטציה במנוע. במידה והיא אכולה היא תפגע במהירות, בנוסף לסכנה הנשקפת מקורוזיה.
ודא שתחתית כלי השייט שלך נקייה. ההבדל במהירות בין כלי שייט נקי מצמדת הים לכלי שייט מלוכלך יכול להיות 100% (!).
סירות המאוחסנות על החוף כדאי למרוח בוקס. התוצאה תראה על מד המהירות.
הוצא מכלי השייט כל ציוד עודף. משקל יתר מוריד מהירות.
חשוב על הרוח! כיסויים, בעיקר אם הם לא מתוחים או אם מתנפנפים, גורמים לחיכוך גדול, מורידים מהירות ומעלים את תצרוכת הדלק.