EN

Search

בדיקות מנוע כחול

שרות כחול

בכל פעם שאתם מתכוונים לצאת לים, רצוי לבצע מספר בדיקות כדי להבטיח שיהיה לכם יום מוצלח. בהשקעה קטנה של זמן בבדיקות שגרתיות כאלו ניתן לחסוך הרבה זמן, כסף ובמיוחד עוגמת נפש

1.     שמן
יש לבדוק שמן לפני כל הפלגה. זה אולי נשמע בנאלי אבל השמן הוא נוזל החיים של המנוע שלכם. אם רמת השמן נמוכה, הוסיפו שמן מיד. השמן החסר הינו טווח הביטחון שלכם. אם הוא חסר כל איבוד שמן נוסף "יטגן" את המנוע שלכם, דבר העלול לעלות הרבה כסף. כדאי גם לבדוק את איכות השמן. אם השמן כהה ומלוכלך, רשמו לעצמכם להחליף אותו בקרוב מפני שהוא מאבד את התכונות המסככות שלהן זקוק המנוע.

2.     מערכת קירור
אם יש לכם מערכת קירור מים מתוקים (סגורה), בידקו את רמת נוזל הקירור לפני התנעה. כשהמנוע חם – אסור לפתוח את המיכל על מנת לא להיכוות. הנוזל צריך להגיע לקו המסומן. הוסף רק אם חסר, אל תוסיפו עוד נוזל מבלי לבדוק מדוע הוא חסר.

3.     צנרת
גם במערכות קירור של מי ים וגם במערכות קירור של מים מתוקים – בידקו את הצינורות. הם צריכים להיות במצב טוב, בלי חתכים או קרעים נראים לעין, ואם תלחצו עליהם, הם אמורים להיות דיי קשים. אם יש לכם ספקות לגבי הצינור החליפו אותו מבלי לחשוב פעמיים – צינור שבור או קרוע יכול לא רק להרוס את מנוע כלי השיט אלא גם לגרום לטביעתו.

4.     חבקים
וודאו כי החבקים (בנדים), של הצינורות מחוזקים היטב. על כל צינור שנמצא מתחת לקו המים, צריכים להיות שני חבקים.

5.     מצברים
הדור הישן של המצברים הוא כזה שניתן לבדוק את מצב כל תא ותא בעזרת מד אלקטרוליזה (חומציות). אם יש לכם מצבר כזה, יש לבדוק את כל התאים ולהוסיף מים מזוקקים במידת הצורך. המצברים המודרניים אינם מחייבים טיפול. מצברים עם ג'ל (מצברים יבשים) אינם מאפשרים בדיקה כזו. בכל המצברים יש לבדוק ולנקות את המחברים כדי למנוע הצטברות של קורוזיה הגורמת להיחלשות המצבר. כדי לנקות את הקורוזיה, ערבבו סודה לשתייה עם מים, נקו בזהירות את הקורוזיה וסככו (וזלין יעיל מאוד) את המחברים.  
 
6.     רצועות הנעה
בדקו כי רצועות ההנעה אינן רופפות (הן אמורות להתגמש בערך חצי ס"מ בעת לחיצה של אצבע אחת) וכי אין עליהן חריצים או נקודות שחיקה.

7.     מערכות מיוחדות
יכול להיות שבכלי השיט שלכם יש מערכות גיבוי וגם אותן כדאי לבדוק. למשל: אם יש לכם היגוי הידראולי, וודאו כי יש מספיק נוזל במיכל האגירה כדי למנוע כניסת אוויר למערכת. אם למנוע יש מערכת הזרקת שמן – גם כאן כדאי לבדוק את מיכל האגירה.

8.     תיבת הילוכים
לכל תיבת הילוכים יש דרך ייחודית לבדיקת הנוזל. בדרך כלל משתמשים במדיד אבל יש גם כאלה עם חלון או בורג צידי בברך ההנעה. רוב ההילוכים בתוך הסירה צריכים להיבדק בזמן שהמנוע נמצא בניוטרל ועובד בטמפרטורה רגילה. וודאו כי אתם ממלאים בנוזל הנכון. נוזלים מסוגים אחרים יגרמו בעיות רבות.

9.     חדר מנוע
בזמן שאתם נמצאים בחדר המנוע – הסתכלו סביב. אם גיליתם סימני טפטוף שיכולים להצביע על נזילת שמן או מים, בידקו מה הגורם לטפטוף זה. וודאו כי אין כבלים שיכולים להיתפס במנוע או לגרום לקצר חשמלי.

10.ריח
לפני שאתם עוזבים את חדר המנוע, הריחו אותו. האף שלכם הוא החיישן הטוב ביותר לגילוי אדי דלק או שריפה.

11.הנעה
לאחר שסיימתם עם המנוע, עדיין יש לכם עוד קצת עבודה: הניעו את המנוע ובדקו כי מד השמן עולה במהירות למקום הנכון. אם לא, כבו מיד את המנוע ובידקו מדוע, לפני שהבעיה תעלה לכם ביוקר. בידקו אם מד הטעינה מראה שמהצברים נטענים, ואל תשכחו לבדוק אם יוצאים מים ממערכת הקירור.

12.הילוכים
אחרי החורף הארוך כדאי גם לשלב הילוכים קדימה ואחורה כאשר הסירה קשורה במרינה. שמעתם רעשים מוזרים! הזמינו מכונאי, ולא, בים תאלצו להזמין גוררת.

13.דלק
בדיקה אחרונה ופשוטה שרבים אינם בודקים היא בדיקת מד הדלק. אחרי כל הבדיקות שעשיתם, תרגישו די מטופשים אם תיתקעו בים בלי דלק.
 
לאחר שתרגילו את עצמכם להיכנס לשגרת בדיקות אלו תגלו שבעצם לוקח רק כמה דקות לבדוק הכל. שיגרת הבדיקה הזו היא שמאפיינת את הסקיפר המקצועי. 

 

דילוג לתוכן