אורח מהים – תא"ל מיל' שלמה מומו כהן

נציג כחול נפגש עם פעיל מתנדב של המועדון החדש, סא"ל מיל. שלמה כהן.

בתחילת שנות ה-30 של המאה הקודמת, הבריטים אשר שלטו בארץ ישראל בנו נמל עמוק מים בחיפה. בהמשך, החליטו כמה מבכירי השלטון הבריטי יחד עם כמה נכבדים יהודים, להקים מועדון שיט בתחומי הנמל. המועדון הוקם במתכונת המקובלת באנגליה, הוא שילב שיט ותחרויות בסירות המפרש של המועדון בשילוב עם פעילות חברתית בבית המועדון שבחוף ונקרא מועדון כרמל. המועדון אשר הוקם בחלקו המזרחי של נמל חיפה הפך להיות למועדון על טהרת היהודים עם יציאת הבריטים ב1948. הרחבת פעילות נמל חיפה הביאה את העברת כל מועדוני השיט כמו זבולון, צופי ים, הפועל חיפה וגם מועדון כרמל לנמל הקישון החדש. המועדון בקישון קיבל לידיו רציפי עגינה ובניין מועדון ורכש כלי שיט. עם הרכוש באו גם חובות והמועדון נסגר.
חנ"י (חברת נמלי ישראל) שמו עין על השטח וחיפשו דרך לפנות את שטח המועדון. לפני שנתיים הצליחו, והמועדון במתכונתו הראשונית נסגר. כמה מחברי המועדון הקודם חיפשו פעילות חילופית, והחליטו לחדש את פעילות המועדון במתכונת חדשה כשמטרתם לייצר מפגשי שייטים. ההתחלה הייתה כפורום אינטרנטי ושלא כבעבר, הוחלט שהמועדון לא יהיה בעל נכסים ורכוש, מטרת המועדון תהיה לקדם את הספורט הימי בצפון. המועדון הוקם כעמותה, ללא מטרות רווח, ובמייסדים נציגים ממועדון השיט זבולון, צופי ים, עמותת אתגרים ומועדון השיט חיפה, אחת ממטרות היסוד העיקריות הוא סיוע לנוער ולקהילה בצפון להיחשף לספורט הימי.

 

כחול: מה מטרת מועדון שייטי כרמל?
אנחנו לא גוף שנאבק להקמת מרינה או הקמת נמל חדש, ההחלטה היא שאנחנו לא רוצים להתנגד אלא לקדם, וכך, חשוב לנו מקומו של הספורט הימי הן בקרב בני נוער והן בקרב בוגרים, גם מבחינת חשיפה ראשונית לעולם השיט וגם בהמשך, כאשר הם כבר חברי הקהילה. חשוב לנו לארגן שיוטים, תחרויות ואפילו פעילויות חוף כגון הרצאות שונות ומעניינות. בין הדברים הרבים שעשינו, ארגנו שיוטים כמו שיוט דקר, משט ארנון וכן משטים מיוחדים. כשהגיעה הצוללת החדשה, אח"י תנין, בספטמבר האחרון, התבקשנו על ידי נציגי חיל הים לדאוג שיגיעו יאכטות לקבל את פניה. מאחר והאירוע התקיים באמצע השבוע, דמיינתי שיגיעו רק 10-15 כלי שיט, אך בזכות האהבה לים ולמועדון, הגיעו מעל 70 יאכטות. המפרץ נצבע כולו לבן לכבוד כלי השיט החדש שנכנס.

 

כחול: איך מעודדים צעירים להיכנס לתחום הימי?
לצערי, אין לנו מספיק צעירים במועדון. כדי להצליח להביא יותר בני נוער, אנחנו מקיימים קשרים עם מסגרות השיט לנוער. בנוסף אנחנו משתתפים בפרויקטים של נוער בסיכון ובכל יום שישי מעלים אותם על יאכטות ומצרפים אותם להפלגות. בתי ספר בקריות ובחוף הכרמל פונים אלינו ואנחנו משלבים את התלמידים בפעילות שלנו. גישה לים נותנת להם גירויים שהם לא נחשפו אליהם, לקיחת אחריות ועבודת צוות. בטווח הארוך אנחנו מקווים שנראה אותם איתנו.  

 

כחול: מה מייחד את המועדון?
זהו מועדון שלא קיים כמוהו בארץ, מאחר וכמעט כל מועדוני השיט בדרך כזו או אחרת הם עסקים לכל דבר ועניין, פרט לפורום לקידום השיט. מועדון שייטי הכרמל הוא מלכ"ר שכולל כיום 120 חברים משלמים. חלקם הגדול בעלי יאכטות. מי שלא – אנחנו מחברים אותו לשייטים שמחפשים שותפים להפלגות. העובדה שאנחנו יושבים במפרץ חיפה ומפליגים בתוך המפרץ יוצרת יתרון משמעותי. לצערי, אזורי ההפלגה בצפון לא מנוצלים כראוי ובגלל חוסר ידע או מקובעות. אנשים לא מבינים שאפשר לצאת ממפרץ חיפה ולהגיע לעכו, עיר עתיקה וקסומה, תוך פחות משעה. לי זה מרגיש ממש כמו בחו"ל. 

 

כחול: כיצד המועדון מקדם את נושא הגדלת היצע מקומות העגינה בחיפה?
למרות שיש תכנית שאושרה להגדלת מספר מקומות העגינה בקישון, ח"ני החליטו לדחות או לבטל את התכנית ולהקדיש את עיקר הכסף לקידום המפרץ – תכנית רעה לדעתנו. יש לנו אינטרס לפעול, אבל לצערי החלטנו לא לעשות דבר בנושא, אנחנו מבינים שאין לנו יכולת וכוח לשנות את ההחלטות, לא מול משרד התחבורה ולא מול עיריית חיפה. במקום תכנית העגינה הוחלט בחנ"י לטפל בנושא המפרץ שיביא איתו פרויקט מגלומני ובלתי שמיש שמונע אך ורק על מנת ליצור תחרות מול נמל אשדוד.

 

כחול: כיצד מתבצע שיתוף הפעולה בין כלל הגופים הפועלים בנושא השיט בחיפה? כמו צופי ים, בתי הספר לשיט, זבולון ואחרים.
כל הגופים השונים נעזרים אחד בשני. למשל זבולון יוצאים לשיוטים כמו שיוט מוסלי, ואנו דואגים לפרסים ומסייעים להם בתדרוכים והוצאת סירות לשיפוט. כשצופי ים זקוקים לסירות שיטילו מצופים, הם נעזרים בנו. אנו מזמינים את עמותת אתגרים לכל האירועים שלנו ללא תשלום. אנו עוזרים לכל הגופים הללו בקידום ובפרסום השיוטים והאירועים למען המטרה המשותפת של כולנו: קידום השיט בצפון,