אורח מהים – יוסף זברק
ברכותינו לקבלת אות איש השנה על מפעל חיים של הפורום לקידום השיט בישראל. בציבור השייטים אתה מזוהה כבר שנים עם צופי ים
מתי והיכן הצטרפת?
הצטרפתי כחניך לצופי ים תל אביב בשנת 1957, הייתי בן 13.
היכן וכיצד התנהלה פעילות צופי ים בשנות החמישים של המאה הקודמת?
הפעילות התנהלה בצריף צופי ים בירקון. בשנים הראשונות למדנו חתירה ושיט במפרשים בירקון, תוך כדי הפעילות בירקון עברנו שעורים עיונים. צופי ים הייתה ונשארה תנועת נוער, לכן הוקדש גם זמן לפעילות חברתית וחינוך. לאחר שבגרנו ורכשנו ניסיון התחלנו לצאת להפלגות בים, היציאה הייתה מבצע מורכב. העמסנו על סירות את התרנים, המפרשים, המשוטים ושאר הציוד, חתרנו לפתח הירקון ומשם דרך גלי החוף לים. בים זרקנו עוגן, הרמנו את התרנים הנפנו את המפרשים והפלגנו. החזרה לירקון הייתה דומה פרט לנחיתה בגלי החוף שבשפך, היו מקרים רבים של התהפכויות. ההפלגות היו מאמץ פיסי לא קטן אבל התחשלנו עם הזמן.
מתי חזרת לצופי ים ומה היו תפקידך?
הצטרפתי לגרעין נח"ל של תנועת הצופים שבמסגרתו שרתתי בנח"ל המוצנח, לאחר שחרורי התבקשתי לרכז את צופי ים תל אביב. בשלב מסוים מילאתי את תפקיד רכז תל אביב ורכז ארצי במקביל. מאז שסיימתי את תפקידי בתל אביב ועד היום, אני משמש כמזכיר צופי הים בישראל, במסגרת הסתדרות הצופים.
היום רק צופי ים פועלת כאגודה ימית שיעדיה הראשונים הם בעיקר חינוכיים ולא ספורטיביים -הישגיים. מה הם היעדים?
אנחנו חלק מתנועת הצופים העברים שהיא תנועת נוער ציונית ומחנכים לערכי התנועה שהם בתמצית: להיות אזרח ישראלי טוב התורם למדינה. צופי ים משתמשת במימד הימי כדי לחנך את חניכיה למטרות אלו, בנוסף לחינוך הימי אותו אנו מובילים. בוגר צופי ים הוא אזרח טוב ושייט טוב.
כבר עשרות שנים שאתה מארגן את מחנות הקיץ של צופי הים. איך התנהל המחנה השנה?
המחנה התנהל כרגיל כלומר חודש גדוש של פעילות מוצלחת מאוד. במחנה, אשר הוקם כמדי שנה במתחם ביה"ס לקציני ים בעכו, השתתפו 1,100 חניכים מגילאי 10 עד 18 מכל סניפי צופי ים בארץ: חיפה, בת ים, נתניה, כינרת, יפו ותל אביב. 40 מדריכים ומתנדבים בוגרים ליוו את המחנה. אנו מעבירים ארבע רמות של קורסים, הקורס הבכיר הוא קורס מפקדי סירות המיועד לבוגרים בגילאי 16, אשר בסיומו הם נבחנים על ידי משרד התחבורה. לרשות החניכים עמדו 80 סירות מדגמים שונים. במחנה השתתפו גם חניכים עם צרכים מיוחדים, הם היו חניכים לכל דבר, כך אנו נוהגים גםבפעילויות הרגילות שלנו בסניפים. אימוץ חניכי צמיד במסגרת "עוגן לים" הוא אחד מהיעדים החברתיים שלנו.
ולסיום, אתה עוד נהנה מהפלגה ?
מאוד. אני מפליג כל שבת ולפחות פעמיים בשנה בהפלגות של התנועה לקפריסין או ליעדים אחרים בים התיכון. את כל חיי הקדשתי לנוער ולים. אם לא הייתי נהנה כנראה שלא הייתי מחזיק מעמד.
——————————————————————————————————–
יוסף זברק, מזכיר צופי ים ישראל, בן 72. חינך והדריך אלפי שייטים, חתן פרס מפעל חיים של הפורום לקידום השיט לשנת 2017 על קידום ענף השיט על ידי חינוך והדרכת אלפי שייטים.
הנהלת הפורום לקידום השיט החליטה להעניק את אות איש השנה לשנת 2017 על מפעל חיים בשיט ליוסף זברק איש צופי ים.
הפורום אשר מטרתו לקדם את השיט בישראל מעניק אות זה מידי שנה, לשיט אשר מפעל חייו תרם לקידום השיט בישראל.
המספר הגדול של בוגרי צופי- ים, מהם רבים שהיו חניכיו של זברק, שהם שייטים פעילים וחלקם לקחו חלק באליפות האחרונה, די בהם כדי להצדיק את מתן האות.
אולם באמצעות אות זה הפורום רוצה להעלות על נס את פועלה של צופי ים ישראל, שהיא חלק מהסתדרות הצופים בישראל.
צופי ים הוקמה ב1917 והייתה האגודה ימית הראשונה שהוקמה בארץ ישראל. האגודה חינכה אלפי נערים ונערות אשר היוו את התשתית האנושית אשר בנתה את צי הסוחר, חיל הים וצי הדיג הישראלי, הקימה ישובים לאורך החוף ובעיקר העניקה להם באמצעות החינוך הימי ערכי ברזל של ציונות ללא מירכאות, התנדבות, עבודת צוות ואהבה לים.
בתקופתו התרחבה הפעילות והיא כולל שבעה שבטים: תל אביב, חיפה, נתניה, הרצלייה, יפו, כנרת ובת ים. ראויה לציון מיוחד פעילות חניכי צופי ים המשולבת פעילות לאוכלוסיות נוער מיוחדות.
על כל אלה מוענק אות מפעל החיים ליוסף זברק.
תוייג אורח מהים